Duitslandweb logo Duitslandweb

Tweede Kamer wil campagne voor talenstudies

Kort nieuws - 16 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Tweede Kamer heeft de regering eind mei opgeroepen om te investeren in een grootschalige campagne om scholieren tot de keuze voor talen te bewegen. Een deel van het geld dat via de sectorplannen voor het onderwijs beschikbaar is, moet volgens een motie van CDA en Christenunie aan het 'redden' van de talenstudies worden besteed.

De studentenaantallen bij de talenstudies, zoals Frans en Duits, lopen terug. Dat maakt het lerarentekort in de toekomst nog groter, aangezien een deel van de studenten in het onderwijs gaat werken. Voor de terugloop geven experts verschillende verklaringen, zoals de populariteit van brede bachelors als European Studies, de dominante positie van de Engelse taal en de campagnes voor betavakken en techniek. Op de middelbare school worden talen ook al minder gekozen, mede doordat veel leerlingen voor betaprofielen kiezen.

In het sectorplan is vastgelegd dat de talenstudies meer moeten gaan samenwerken. De kamermotie dringt er op aan dat daar ook een deel van het geld voor moet worden ingezet. Ook wil CDA'er Harmen Krul die de motie heeft ingediend "dat de sectorplanmiddelen in ieder geval ook ingezet worden voor een grote landelijke campagne 'kies talen' in lijn met het rapport Talen Centraal.

Lees de motie (24 mei)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflicten in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger