Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse organisaties: Beperk reclames ongezonde voeding

Kort nieuws - 21 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Landbouw, Cem Özdemir (Groenen), wil dat kinderen en jongeren minder worden blootgesteld aan reclames voor ongezonde voeding. Maar regeringspartner FDP is tegen zijn wetsvoorstel dat de reclames aan banden legt. Meer dan zestig organisaties roepen de liberalen maandag via een open brief op om de plannen van minister Özdemir te steunen.

Volgens de organisaties gaat de FDP voorbij aan de wetenschappelijke concensus dat deze reclames het eetpatroon van jongeren negatief beïnvloeden. Uit onderzoekt blijkt dat minder reclame zorgt dat kinderen gezondere keuzes maken. 

De regering had in het regeerakkoord afgesproken kinderen onder de 14 jaar te beschermen tegen reclames voor ongezonde producten. Özdemir stelt voor reclames voor producten met te veel suiker, vet of zout te verbieden tijdens de uren waarop veel kinderen tv kijken. Dat gaat de FDP te ver. Een woordvoerder van de partij zei meer te zien in een verbod van zulke reclames bij kinderprogramma's en -tijdschriften. De keuzevrijheid van de consumenten staat voor de liberalen voorop.

Volgens de jeugd- en gezondheidsorganisaties die de open brief opstelden, zou de wet door zo'n inperking z'n nut verliezen. Ze wijzen er op dat veel programma's die kinderen kijken niet speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Volgens de organisaties hebben jeugdigen met minder reclames juist meer keuzevrijheid, omdat ze minder worden gestuurd.

Volgens de open brief heeft 15 procent van de Duitse kinderen en jongeren overgewicht en zes procent obesitas. Lees meer bij Tagesschau 

De Nederlandse regering werkt ook aan wetgeving die 'kindermarketing' voor ongezonde voeding moet tegengaan. Unicef Nederland vroeg vorige week met een onderzoek aandacht voor de kwestie.  Lees meer bij NPO Radio 1

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger