Studie: Populariteit AfD stijgt sterk onder jongeren
Kort nieuws - 24 april 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe AfD is de populairste partij onder Duitse jongeren. Dat blijkt uit de studie ‘Jugend in Deutschland 2024’. Het onderzoek laat zien dat veel jongeren kampen met stress, bezorgd zijn over de toekomst en niet tevreden zijn over de politiek. Vooral de AfD profiteert hiervan: 22 procent van de ondervraagde jongeren zegt dat ze bij verkiezingen op deze partij zouden stemmen. Update 16-5-2024: op dit laatste cijfer is kritiek. Zie verderop in dit bericht.
De populariteit van de AfD is de afgelopen jaren sterk gestegen: in 2022 wilde 9 procent van de ondervraagde jongeren op de partij stemmen en in 2023 was dat 12 procent. “Het is de AfD overduidelijk gelukt zich als protestpartij voor de huidige regering te presenteren en als oplosser van de huidige problemen”, aldus een van de onderzoekers. Ze zien een duidelijke verschuiving naar rechts onder 14- tot 29-jarigen. Regeringspartijen SPD, Groenen en FDP doen het juist een stuk minder goed. De grootste groep jongeren, 25 procent, zegt niet te weten op wie ze zou stemmen.
Update 16-5-2024: Dat 22 procent van de jongeren zegt bij verkiezingen op de AfD te stemmen, is op zijn minst misleidend, melden Duitse media. Bij het bepalen van dit percentage is geen rekening gehouden met de 25 procent jongeren die zeggen niet te weten op wie ze zouden stemmen en de 10 procent die zegt niet te gaan stemmen. Als je die groepen wel meerekent, kom je op een percentage van 14,3 procent van de 14- tot 29-jarigen die zegt AfD te gaan stemmen. Dat is nog steeds een stijging ten opzichte van 2023, maar niet so groot als de onderzoekers melden. Ook zou de studie niet representatief zijn omdat de deelnemende jongeren uit een online database komen waarin AfD-aanhangers oververtegenwoordigd zouden zijn. Lees meer bij Tagesschau
De studie laat daarnaast zien dat veel jongeren kampen met mentale problemen, onzekerheid en het gevoel dat ze geen invloed hebben op hun persoonlijke leven of op maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zegt 51 procent last te hebben van stress, 36 procent zegt uitgeput te zijn en 8 procent heeft gedachten over zelfmoord. 11 procent is voor psychische problemen in behandeling.
De onderwerpen waar jongeren zich de meeste zorgen over maken zijn inflatie, de oorlog in Europa en het Midden-Oosten, hoge huisvestingskosten, verdeeldheid in de samenleving en klimaatverandering. Mede door deze zorgen groeit de steun onder jongeren voor rechtse partijen. Daarnaast spelen sociale media een belangrijke rol. Veel van de 14- tot 29-jarigen halen hun nieuws en politieke informatie hier vandaan, blijkt uit de studie. Maar liefst 57 procent van de ondervraagden zegt dat sociale media hun belangrijkste informatiebron zijn, gevolgd door nieuwswebsites en tv-programma's. De AfD is erg actief op sociale media, vooral op TikTok. Meer dan 58 procent van de jongeren die zegt de AfD te kiezen, gebruiken TikTok regelmatig.
De studie is een initiatief van de commercieel werkende onderzoeker en trendwatcher Simon Schnetzer, die zich heeft laten bijstaan door twee wetenschappers van Duitse universiteiten en door het Institut für Demoskopie Allensbach. Volgens de onderzoekers gaat het om een representatieve peiling onder ruim 2.000 jongeren. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau
Lees meer:
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Debat: Hoe om te gaan met radicaal-rechts?
Activist Thomas Laschyk en politicoloog Léonie de Jonge over de bescherming van de democratie.
Reacties
Geen reacties aanwezig