Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ministers eens over nieuwe regeling kinderbijstand

Kort nieuws - 28 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartijen zijn het vannacht na een maandenlange strijd eens geworden over de Kindergrundsicherung. Deze regeling moet ervoor zorgen dat kinderen minder onder armoede te lijden hebben. Het is een van de grote sociale beleidsvoornemens van de huidige Duitse regering, maar het leidde tot een stevige strijd tussen de ministers Paus (Groenen) van Gezinszaken en Lindner (FDP) van Financiën.

Voor de Kindergrundsichering worden verschillende financiële regelingen voor kinderen samengevoegd. Er komt een vast basisbedrag, dat voor iedereen hetzelfde is (vergelijkbaar met de kinderbijslag), en een aanvullende uitkering die afhankelijk is van het inkomen van de ouders. De bedoeling is dat meer kinderen dan nu het geval is voor de financiële steun in aanmerking komen.

In Duitsland leeft een op de 5 kinderen in armoede of wordt door armoede bedreigd. De bondsregering spreekt van een "nieuwe start van de steun voor gezinnen".

Minister Paus wilde 12 miljard euro per jaar voor de nieuwe regeling, maar Lindner wilde niet meer dan 2 miljard beschikbaar stellen. Toen Lindner eerder deze maand met zijn Wachstumschancengesetz kwam, een voorstel voor belastingverlagingen voor bedrijven, blokkeerde Paus dit met een veto. Het leidde tot nieuwe strijd in de coalitie, die na het zomerreces juist meer eenheid wilde uitstralen na maanden van conflicten over onder meer de sluiting van de kerncentrales en de verwarmingswet. 

Omdat minister Habeck (Groenen) van Economische Zaken wel al met Lindners Wachstumschancengesetz had ingestemd, wekten de Groenen ook nog eens de indruk onderling verdeeld te zijn.

In het compromis, dat Paus en Lindner vandaag samen presenteren, komt in 2025 in eerste instantie 2,4 miljard euro extra beschikbaar voor de Kindergrundsicherung. Dat bedrag neemt in de jaren daarna toe, omdat het sociaal-culturele bestaansminimum, waarop het Bürgergeld - de nieuwe Duitse werkloosheidsuitkering - is gebaseerd, opnieuw wordt berekend. Daarmee stijgen ook de uitgaven voor de Kindergrundsicherung. Ook komt er een centraal loket waar de Kindergrundsicherung kan worden aangevraagd. Dat moet het probleem van de vele bureaucratische hordes oplossen, waar ouders tegenaan liepen die financiële steun voor hun kinderen wilden aanvragen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger