Duitse minister Lindner wil bezuinigen op 'kinderbijstand'
Kort nieuws - 3 juli 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet is een van de grote sociale beleidsvoornemens van de huidige Duitse regering: vanaf 2025 moet de Kindergrundsicherung worden ingevoerd. Die moet zorgen dat kinderen minder onder armoede te lijden hebben. Verschillende financiële regelingen voor kinderen worden samengevoegd. Er komt een vast basisbedrag, dat voor iedereen hetzelfde is (vergelijkbaar met de kinderbijslag), en een aanvullende uitkering die afhankelijk is van het inkomen van de ouders.
Van de huidige regelingen voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens wordt volgens de regering te weinig gebruikt gemaakt, mede door de bureaucratische rompslomp die daarbij komt kijken. De nieuwe Kindergrundsicherung vervangt regelingen als het Kindergeld, het Kinderfreibetrag, de Kinderzuschlag en scholings- en participatietoeslagen.
Minister Paus (Groenen) van Familiezaken heeft de kosten voor de regeling beraamd op ongeveer 12 miljard per jaar vanaf 2025. Dat vindt minister van Financiën Christian Lindner (FDP) veel te veel. Hij heeft in zijn meerjarenbegroting voorlopig slechts 2 miljard per jaar gereserveerd voor de Kindergrundsicherung. Onderhandelingen tussen Paus en Lindner hebben totnogtoe niks opgeleverd, meldden Duitse media maandag.
Deze week wil de regering het eens worden over de nieuwe begroting. Lindner wil het verplichte begrotingsevenwicht herstellen en is tegen lastenverzwaring.
Het conflict over de bijstand voor kinderen bemoeilijkt de onderhandelingen over de begroting. Een nieuwe ruzie dreigt, terwijl het voorstel voor de regeling na de zomer door het parlement moet worden behandeld zodat invoering per 2025 mogelijk is. Lees meer bij Deutschlandfunk Kultur
Lees meer over 'Economie':
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
E-auto centraal op autobeurs IAA
De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.
Reacties
Geen reacties aanwezig