Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland voert vanaf 2024 betaald geboorteverlof in

Kort nieuws - 28 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Later dan voorgenomen voert Duitsland vanaf 2024 twee weken betaald 'Vaterschaftsurlaub' in, een verlofregeling voor partners van iemand die een kind heeft gekregen.  

De regeling, die in het regeerakkoord is vastgelegd, zou eigenlijk nog dit jaar worden ingevoerd, maar dat wordt niet gehaald, liet minister van Gezinszaken Lisa Paus (Groenen) maandag weten. De reden is de moeilijke economische situatie waarin vooral veel kleine en middelgrote bedrijven zich momenteel bevinden. Daarom wil Paus het "belangrijke project in 2024 op de rails zetten".

De verlofregeling komt voort uit richtlijnen van de EU. Die zijn bedoeld om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te vergroten en de zorgtaken beter te verdelen. In veel EU-landen is er geen regeling voor betaald vader- of ouderschapsverlof, waardoor maar weinig mensen verlof opnemen, staat in de EU-richtlijn uit 2019. Duitsland heeft al een ouderschapsverlofregeling (Elterngeld) tegen ongeveer 70 procent van het salaris, maar nog geen volledig betaald geboorteverlof. De EU-deadline om een nieuwe betaalde verlofregeling in te voeren verliep op 2 augustus dit jaar. Omdat Duitsland hier niet aan heeft voldaan, is de Europese Commissie een 'Vertragsverletzungsverfahren', inbreukprocedure tegen Duitsland begonnen. Lees meer bij Tagesschau

In Nederland krijgen vaders, partners of verzorgers na de geboorte van hun kind één werkweek volledig betaad verlof. Daarna kunnen zij sinds augustus dit jaar 9 weken ouderschapsverlof opnemen tegen 70 procent van hun salaris. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger