
Bondsregering besluit nieuwe wet tegen kinderarmoede
Kort nieuws - 27 september 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebNa maanden van strijd tussen de coalitiepartijen heeft de Duitse regering de Kindergrundsicherung nu definitief besloten. Deze wet moet ervoor zorgen dat kinderen minder onder armoede te lijden hebben. Maar de juridische controle van de wet is nog niet afgerond, waardoor het de vraag is of die zoals gepland in 2025 kan worden ingevoerd.
De Kindergrundsicherung is een van de grote sociale beleidsvoornemens van het kabinet van kanselier Scholz, maar zorgde de afgelopen maanden voor een stevige strijd tussen de ministers Paus (Groenen) van Gezinszaken en Lindner (FDP) van Financiën. Lindner wilde miljarden euro minder voor de regelingen beschikbaar stellen dan Paus zei nodig te hebben. Eerder kwamen ze daarover al tot een compromis.
In de wet die nu is besloten, worden verschillende financiële regelingen voor kinderen samengevoegd. Er komt een vast basisbedrag dat voor iedereen hetzelfde is (vergelijkbaar met de kinderbijslag), en een aanvullende uitkering die afhankelijk is van het inkomen van de ouders. De bedoeling is dat meer kinderen dan nu het geval is voor de financiële steun in aanmerking komen. In Duitsland leeft een op de 5 kinderen in armoede of wordt door armoede bedreigd.
De regering wil de wet echter nog niet aan het parlement voorleggen, omdat de verplichte juridische controle ervan nog niet is afgerond. Daardoor dreigt de Kindergrundsicherung niet zoals gepland in 2025 te kunnen worden ingevoerd. Ook is het de vraag of de Bundesagentur für Arbeit, die de bijdragen aan de gezinnen moet uitbetalen, in 2025 in staat is dat te doen. De organisatie denkt meer tijd nodig te hebben voor de technische voorbereidingen. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.

Veiligheidsdienst: AfD bewezen extreemrechts
De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz bestempelt de AfD als bewezen extreemrechts.
Bondsdag stemt in met aanpassing grondwet
De nieuwe regering kan waarschijnlijk flink investeren in defensie en infrastructuur.
Reacties
Geen reacties aanwezig