Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering besluit nieuwe wet tegen kinderarmoede

Kort nieuws - 27 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na maanden van strijd tussen de coalitiepartijen heeft de Duitse regering de Kindergrundsicherung nu definitief besloten. Deze wet moet ervoor zorgen dat kinderen minder onder armoede te lijden hebben. Maar de juridische controle van de wet is nog niet afgerond, waardoor het de vraag is of die zoals gepland in 2025 kan worden ingevoerd. 

De Kindergrundsicherung is een van de grote sociale beleidsvoornemens van het kabinet van kanselier Scholz, maar zorgde de afgelopen maanden voor een stevige strijd tussen de ministers Paus (Groenen) van Gezinszaken en Lindner (FDP) van Financiën. Lindner wilde miljarden euro minder voor de regelingen beschikbaar stellen dan Paus zei nodig te hebben. Eerder kwamen ze daarover al tot een compromis.

In de wet die nu is besloten, worden verschillende financiële regelingen voor kinderen samengevoegd. Er komt een vast basisbedrag dat voor iedereen hetzelfde is (vergelijkbaar met de kinderbijslag), en een aanvullende uitkering die afhankelijk is van het inkomen van de ouders. De bedoeling is dat meer kinderen dan nu het geval is voor de financiële steun in aanmerking komen. In Duitsland leeft een op de 5 kinderen in armoede of wordt door armoede bedreigd.

De regering wil de wet echter nog niet aan het parlement voorleggen, omdat de verplichte juridische controle ervan nog niet is afgerond. Daardoor dreigt de Kindergrundsicherung niet zoals gepland in 2025 te kunnen worden ingevoerd. Ook is het de vraag of de Bundesagentur für Arbeit, die de bijdragen aan de gezinnen moet uitbetalen, in 2025 in staat is dat te doen. De organisatie denkt meer tijd nodig te hebben voor de technische voorbereidingen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger