Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD-partijcongres in teken van regeringscrisis

Kort nieuws - 11 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het partijcongres van de SPD stond afgelopen weekeinde in het teken van de verschillende crises waar de bondsregering mee kampt. Kanselier Scholz verzekerde zijn partijgenoten dat de huidige begrotingscrisis niet leidt tot een inperking van de verzorgingsstaat. Kritiek was er op het asielbeleid van Scholz' kabinet.

Scholz benadrukte op het partijcongres de eensgezindheid van zijn partij. De SPD staat er slecht voor: in de peilingen staan de sociaaldemocraten nog maar op 14-15 procent van de stemmen. Twee jaar geleden wonnen ze de verkiezingen met 25,7 procent. De regeringspartijen SPD, Groenen en FDP hebben samen ook al geruime tijd geen meerderheid meer, terwijl de rechts-radicale AfD al maanden in de peilingen met ruim 20 procent op de tweede plaats staat. Maar de SPD heeft er eerder ook wel eens zo slecht voor gestaan en is daar ook weer bovenop gekomen, zei Scholz op het partijcongres. 

Het afgelopen jaar hebben de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP veel ruzie gemaakt, onder meer over de omstreden verwarmingswet, en vorige maand kwam daar een fikse begrotingscriris bij. Het Constitutioneel Hof bepaalde dat geld dat de bondsregering had ingepland voor klimaatbeleid niet mag worden uitgegeven. Daardoor zit de regering met een groot gat in haar begroting. Als het aan de SPD ligt wordt de verplichte schuldenrem voor 2024 buiten werking gesteld, waardoor meer uitgaven mogelijk zijn. De FDP is daar tegen en zoekt de oplossing in bezuinigingen. Dat wil Scholz niet. Met de SPD wordt er niet bezuinigd op sociale uitgaven en wordt de verzorgingsstaat niet ingeperkt, zei de kanselier op het partijcongres.

De onderhandelingen tussen de regeringspartijen over de begroting zijn moeilijk, maar Scholz hield zijn partijgenoten afgelopen weekeinde voor dat ze er uit zullen komen. Na het SPD-congres spraken Scholz, vice-kanselier Robert Habeck (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner zondagavond verder met elkaar over de begroting, maar ze hebben nog geen oplossing gevonden. Vandaag gaan de gesprekken door, melden Duitse media.  

Kritiek was er op het SPD-congres op het aangescherpte asielbeleid van Scholz' kabinet. Maar uiteindelijk kwamen de SPD-gedelegeerden uit op een motie waarin onder meer een menselijker asielbeleid en de ondersteuning van reddingsacties op de Middellandse Zee werden vastgelegd.

Partijvoorzitters Saskia Esken en Lars Klingbeil en secretaris-generaal Kevin Kühnert werden met een ruime meerderheid herkozen. Lees meer bij TagesschauBR24 en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger