Duitslandweb logo Duitslandweb

Treinstaking in Duitsland, vakbond wil nog meer staken

Kort nieuws - 10 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De staking van de Duitse treinmachinisten is woensdag start gegaan. Tot en met vrijdag 12 januari rijden er nauwelijks treinen in Duitsland. De machinistenvakbond GDL kondigt ondertussen nieuwe stakingen aan. 

Om 2.00 uur woensdagochtend heeft een groot deel van de machinisten het werk neergelegd. In het goederenverkeer was de staking al op dinsdag om 18.00 uur begonnen. Zo'n 80 procent van de intercity's in Duitsland valt uit. Ook regionaal rijden treinen beperkt. Op de site van de Deutsche Bahn is te zien welke treinen er nog volgens een speciale nood-dienstregeling rijden. De staking valt samen met protesten van boeren die met hun trekkers verschillende wegen in Duitsland blokkeren.

De treinstaking duurt tot vrijdag 18.00 uur. Maar als de Deutsche Bahn tot en met vrijdag niet met een nieuw aanbod voor de machinisten komt, volgen nieuwe stakingen, zei GDL-voorzitter Claus Weselsky woensdagochtend op de Duitse publieke zenders ARD en ZDF. De machinisten willen meer loon en ze willen dat arbeiders in ploegendienst minder uren hoeven te werken met behoud van salaris. Volgens de Deutsche Bahn is dat een onmogelijke eis.

Zowel de Deutsche Bahn als minister van Verkeer Volker Wissing (FDP) roepen de machinisten op weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger