Duitslandweb logo Duitslandweb

Zelensky hoopt op leidende rol Duitsland in steun Oekraïne

Kort nieuws - 29 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Zelensky hoopt dat Duitsland een leidende rol op zich wil nemen bij de militaire steun aan zijn land. Dat zei hij in een interview zondag op de Duitse tv.

Mochten de VS Oekraïne niet langer meer willen steunen, dan is de hoop van Zelensky gevestigd op Duitsland. Dat zei hij in de politieke talkshow 'Caren Miosga' op de publieke zender ARD. Oekraïne werd begin 2022 aangevallen door Rusland en gaat nu het derde oorlogsjaar in. Amerika levert de meeste steun aan Oekraïne, maar dat zou na de verkiezingen in de VS kunnen veranderen. Duitsland is na de VS de belangrijkste leverancier van wapens en andere hulp. 

Zelensky zou het zich "zeer wensen" dat Duitsland de leiding neemt in de steun aan Oekraïne, zei hij tegen Miosga, die voor het interview naar Kyiv was gereisd. Duitsland kan volgens Zelensky de EU consolideren, omdat veel Europese landen nauwe economische banden met Duitsland hebben en van het land afhankelijk zijn.

Over kanselier Scholz was Zelensky positief. Hij noemde Scholz 'een van de ware leiders van Europa'. "We zijn compleet verschillend. Maar dat betekent niet dat we verschillende opvattingen hebben over wat er aan de hand is. En het betekent ook niet dat we niet dezelfde waarden delen", aldus de Oekraïense president. 

Vorig jaar verweet Zelensky Scholz in een ARD-interview nog een gebrek aan politieke wil om Oekraïne te helpen. Toen wilde de bondsregering nog geen Leopard-tanks leveren. Kort daarna besloot Duitsland dat wel te doen. Op dit moment weigert Duitsland Oekraïne Taurus-raketten te sturen. Maar dat ligt volgens Zelensky niet aan Scholz persoonlijk. Veel kritischer was hij in het gesprek met Miosga over Scholz' voorganger Merkel. Zij had al na de Russische annexatie van de Krim in 2014 de economische samenwerking met Rusland moeten stopzetten, aldus Zelensky. Lees meer bij Tagesschau of bekijk het interview op de site van de ARD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger