Duitslandweb logo Duitslandweb

Stakingen: nauwelijks treinen en vliegverkeer in Duitsland

Kort nieuws - 7 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Door stakingen bij het spoor en op luchthavens is er vandaag en morgen nauwelijks trein- en vliegverkeer mogelijk in Duitsland.

De treinstakingen voor het personenvervoer zijn donderdagochtend vroeg om 2:00 uur begonnen. Daardoor rijdt slechts 20 procent van de intercity's. De staking duurt 35 uur, tot vrijdagmiddag 13 uur, omdat de machinistenvakbond GDL een 35-urige werkweek eist voor werknemers in ploegendiensten. De GDL heeft bovendien nieuwe stakingen aangekondigd. Die worden dan niet meer 48 uur van tevoren bekend gemaakt en gaan ook langer duren, zegt de vakbond. Het spoor is daardoor geen betrouwbaar vervoermiddel meer, zei GDL-topman Klaus Weselsky onlangs toen de meest recente onderhandelingsronde met de Deutsche Bahn was mislukt.

Ook in het vliegverkeer moeten reizigers in Duitsland donderdag en vrijdag rekening houden met vertraagde en uitvallende vluchten, door stakingen van het grondpersoneel van Lufthansa. Verwacht wordt dat rond de 1.000 vluchten per dag uitvallen en ongeveer 10 procent van het normale aanbod wordt uitgevoerd.  

Economen hebben kritiek op de stakingen. Die vormen een extra tegenslag voor de toch al kwetsbare conjunctuur, aldus directeur Clemens Fuest van het gezaghebbende Ifo-instituut. Er is minder geld te verdelen, zeggen Duitse economen, dus kunnen er ook minder toezeggingen worden gedaan. Vlieg- en treinverkeer zijn "systemisch belangrijke terreinen, waarmee de hele bevolking wordt bereikt. Daarom moet je je afvragen of dit alles nog in verhouding is", aldus Fuest. Lees meer bij Tagesschau over de treinstaking en over de staking in het luchtverkeer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger