Duitslandweb logo Duitslandweb

Stakingen: nauwelijks treinen en vliegverkeer in Duitsland

Kort nieuws - 7 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Door stakingen bij het spoor en op luchthavens is er vandaag en morgen nauwelijks trein- en vliegverkeer mogelijk in Duitsland.

De treinstakingen voor het personenvervoer zijn donderdagochtend vroeg om 2:00 uur begonnen. Daardoor rijdt slechts 20 procent van de intercity's. De staking duurt 35 uur, tot vrijdagmiddag 13 uur, omdat de machinistenvakbond GDL een 35-urige werkweek eist voor werknemers in ploegendiensten. De GDL heeft bovendien nieuwe stakingen aangekondigd. Die worden dan niet meer 48 uur van tevoren bekend gemaakt en gaan ook langer duren, zegt de vakbond. Het spoor is daardoor geen betrouwbaar vervoermiddel meer, zei GDL-topman Klaus Weselsky onlangs toen de meest recente onderhandelingsronde met de Deutsche Bahn was mislukt.

Ook in het vliegverkeer moeten reizigers in Duitsland donderdag en vrijdag rekening houden met vertraagde en uitvallende vluchten, door stakingen van het grondpersoneel van Lufthansa. Verwacht wordt dat rond de 1.000 vluchten per dag uitvallen en ongeveer 10 procent van het normale aanbod wordt uitgevoerd.  

Economen hebben kritiek op de stakingen. Die vormen een extra tegenslag voor de toch al kwetsbare conjunctuur, aldus directeur Clemens Fuest van het gezaghebbende Ifo-instituut. Er is minder geld te verdelen, zeggen Duitse economen, dus kunnen er ook minder toezeggingen worden gedaan. Vlieg- en treinverkeer zijn "systemisch belangrijke terreinen, waarmee de hele bevolking wordt bereikt. Daarom moet je je afvragen of dit alles nog in verhouding is", aldus Fuest. Lees meer bij Tagesschau over de treinstaking en over de staking in het luchtverkeer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger