Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits online register moet orgaandonatie vereenvoudigen

Kort nieuws - 18 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsers kunnen zich vanaf vandaag online als orgaandonor laten registreren. Tot nu toe was er nog geen centraal online register in Duitsland. De bedoeling is dat orgaandonatie daarmee makkelijker wordt.

In het nieuwe register kunnen mensen gratis en vrijwillig laten weten of ze donor willen zijn of niet. In noodgevallen kunnen ziekenhuismedewerkers snel zien wat iemands keuze is. In de huidige situatie, waarbij mensen een papieren orgaandonorkaart hebben, is dat niet altijd duidelijk. Daardoor moeten naasten ineens een beslissing nemen en zij kiezen dan meestal niet voor orgaandonatie. Mensen kunnen overigens nog steeds de papieren orgaandonorkaart gebruiken.

Duitsland hoopt met het register meer donororganen beschikbaar te maken. Het land kampt al langer met een tekort aan donoren. Andere Europese landen hebben al langer zulke registers, maar die lijken niet tot meer donoren te hebben geleid. In Duitsland maken sommige mensen zich zorgen over hoe makkelijk het is om toegang te krijgen tot het register. 

In Nederland zijn mensen sinds 2020 automatisch als orgaandonor geregistreerd tenzij ze zelf aangeven dat ze dat niet willen. In Duitsland moeten mensen zelf aangeven dat ze hun organen willen doneren. Voor plannen om dat te veranderen, was in 2020 in de Bondsdag geen meerderheid te vinden. Lees meer op Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger