Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal orgaandonaties in Duitsland blijft dalen

Kort nieuws - 16 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland blijft het aantal orgaandonaties dalen, hoewel de overheid de afgelopen jaren veel geld heeft geïnvesteerd om meer orgaandonaties mogelijk te maken.

In Duitsland zijn vorig jaar in totaal 2.662 organen gedoneerd, terwijl 8.500 mensen daarvoor op een wachtlijst staan. Daarmee hebben ernstig zieke patiënten in Duitsland slechtere overlevingskansen dan mensen in onder meer de VS, Spanje en Oostenrijk, meldt nieuwssite Tagesschau. 

De Duitse overheid heeft in 2019 verschillende maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is er veel meer geld beschikbaar voor klinieken die orgaandonaties uitvoeren en zijn er betere screeningssystemen gekomen, waarmee patiënten die een orgaan nodig hebben sneller worden gevonden. Toch bungelt Duitsland in Europa nog steeds onderaan: in 2021 telde Spanje 40 donoren per miljoen inwoners, Kroatië en Portugal bijna 30, Oostenrijk ruim 20 en Duitsland slechts 11,2. In 2022 waren dat er nog minder: 10,3.

In veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn mensen automatisch orgaandonor, tenzij ze aangeven dat niet te willen. In Duitsland moeten mensen zelf aangeven dat ze hun organen willen doneren. Voor plannen om dat te veranderen, was drie jaar geleden in de Bondsdag geen meerderheid te vinden. Daarnaast gelden in Duitsland zeer strenge regels voor het verwijderen van organen bij iemand die hersendood is verklaard, waardoor dat in de praktijk zelden gebeurt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger