Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal orgaandonaties in Duitsland blijft dalen

Kort nieuws - 16 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland blijft het aantal orgaandonaties dalen, hoewel de overheid de afgelopen jaren veel geld heeft geïnvesteerd om meer orgaandonaties mogelijk te maken.

In Duitsland zijn vorig jaar in totaal 2.662 organen gedoneerd, terwijl 8.500 mensen daarvoor op een wachtlijst staan. Daarmee hebben ernstig zieke patiënten in Duitsland slechtere overlevingskansen dan mensen in onder meer de VS, Spanje en Oostenrijk, meldt nieuwssite Tagesschau. 

De Duitse overheid heeft in 2019 verschillende maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is er veel meer geld beschikbaar voor klinieken die orgaandonaties uitvoeren en zijn er betere screeningssystemen gekomen, waarmee patiënten die een orgaan nodig hebben sneller worden gevonden. Toch bungelt Duitsland in Europa nog steeds onderaan: in 2021 telde Spanje 40 donoren per miljoen inwoners, Kroatië en Portugal bijna 30, Oostenrijk ruim 20 en Duitsland slechts 11,2. In 2022 waren dat er nog minder: 10,3.

In veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn mensen automatisch orgaandonor, tenzij ze aangeven dat niet te willen. In Duitsland moeten mensen zelf aangeven dat ze hun organen willen doneren. Voor plannen om dat te veranderen, was drie jaar geleden in de Bondsdag geen meerderheid te vinden. Daarnaast gelden in Duitsland zeer strenge regels voor het verwijderen van organen bij iemand die hersendood is verklaard, waardoor dat in de praktijk zelden gebeurt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger