Duitslandweb logo Duitslandweb

Bussemaker gaat studeren in Duitsland stimuleren
Minister wil studenten voor studie in Duitsland interesseren

Achtergrond - 26 februari 2013

Tegenover de ongeveer 25.000 Duitse studenten in Nederland staan een schamele 1500 Nederlandse studenten in Duitsland. Op een conferentie in Nijmegen maandag maakte minister Jet Bussemaker van Onderwijs bekend dat een Duitslanddesk en een beurzenprogramma daar verandering in moet brengen.

Bussemaker gaat studeren in Duitsland stimuleren
© DIA
DIA-directeur Ton Nijhuis (l) en vice-voorzitter Ulrich Grothus van de DAAD (r) tijdens de conferentie Kansen Verzilveren.

De statistieken spreken voor zich: maar weinig Nederlandse jongeren zijn te porren voor een studie in Duitsland.  "Eigenlijk komen er geen 1500, maar slechts 750 studenten uit Nederland, want de helft heeft de middelbare school ook al in Duitsland gedaan", lichtte vice-voorzitter Ulrich Grothus van de Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD) de cijfers toe, tijdens de conferentie Kansen Verzilveren op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Grothus wees er op dat de mobiliteit van Nederlandse studenten in het algemeen terugloopt de laatste jaren. "Men kan zich zorgen maken als zo weinig studenten buitenlandervaring opdoen." Het belangrijkste probleem is volgens Grothus het gebrek aan interesse voor de cultuur van een buurland.

Mocht de interesse zijn gewekt, dan zijn er nog heel wat hindernissen die studenten ervan weerhouden in Duitsland te gaan studeren. De informatie over mogelijkheden voor studies en beurzen is versnipperd, de taal vormt een barrière en de studies en diploma's sluiten vaak niet goed aan, om maar wat problemen te noemen.

Minister Bussemaker pleitte in een videoboodschap voor meer samenwerking tussen Nederland en Duitsland in het hoger onderwijs. "Vorig jaar rond deze tijd speelde volop de discussie over het grote aantal Duitse studenten dat in Nederland een diploma haalt, en het relatief kleine aantal Nederlandse studenten dat naar Duitsland vertrekt. Toen is besloten om deze conferentie te organiseren, om te praten over hoe we de mobiliteit tussen onze landen beter in evenwicht kunnen brengen", aldus Bussemaker. Grothus is blij met de maatregelen die de minister aankondigde: "We moeten interesse wekken en interesse honoreren."  

Duitslanddesk

De op de conferentie aangekondigde Duitslanddesk wordt ondergebracht bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en moet vanaf het najaar het centrale punt in Nederland worden voor informatie over studiemogelijkheden in Duitsland. Ook gaat de desk de ontwikkeling van binationale onderwijs- en onderzoeksprogramma’s ondersteunen. Studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen kunnen bij de desk aankloppen voor persoonlijk advies. Daarnaast wordt zoveel mogelijk informatie gebundeld op een website. De Duitslanddesk moet Duitsland als wetenschapsland op de kaart zetten in Nederland. Het ministerie financiert  de desk samen met de DAAD de komende drie jaar.

Voor de stipendia stellen het ministerie van OCW en de DAAD 140.000 euro per jaar beschikbaar. De beurzen zijn bedoeld voor een verblijf van drie tot tien maanden in Duitsland, zowel voor studenten als voor promovendi en aanstaande promovendi. Een commissie van wetenschappers selecteert de kandidaten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Onderwijs':

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Het is eindexamentijd. Met dit handzame overzicht weet je hoe je diploma in het Duits wordt genoemd, en welke termen in het Duitse hoger onderwijs worden gebruikt.


Lees meer

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Een aanzienlijk aantal Duitse studenten bezoekt nooit colleges. Het is ze bijvoorbeeld om de OV-kaart te doen.


Lees meer

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Het DIA vroeg docenten Duits wat er anders moet bij het schoolvak Duits: 'Minder grammatica en een ander examen'.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger