'Duitsers willen sneller klaar zijn met studeren'
Serie Duitse studenten in Nederland (5)
Achtergrond - 4 november 2011
In Groningen hebben ze het slim bekeken. Ze zetten de vele Duitse studenten in de stad in als gids, om Duitse toeristen rond te leiden. Lorenz Blume is een van hen. Wat hem aan Nederlandse studenten opvalt? Dat ze zo jong zijn. En zo lang over hun studie doen. (Deel 5 van de serie Duitse studenten in Nederland)
Lorenz Blume (21) uit Frankfurt is bezig aan zijn tweede jaar in Groningen. Aan de Rijksuniversiteit studeert hij de Engelstalige bacheloropleiding International Relations and International Organization.
Waarom besloot je om in Nederland te gaan studeren?
Lorenz Blume: “Het was voor mij relatief snel duidelijk dat ik na de middelbare school niet in Duitsland wilde studeren. Ik wilde graag naar het buitenland om een andere cultuur te leren kennen en een nieuwe taal te leren. Daarom heb ik me breed georiënteerd in onder andere Amsterdam, Den Haag, Praag en Groningen. Ik heb uiteindelijk voor Groningen gekozen vanwege de opleiding. Ik wilde namelijk het liefst internationale betrekkingen studeren.”
Hoe is het om als Duitser een Engelstalige opleiding te volgen? En hoe staat het met je Nederlands?
“In het begin was het wel wennen om in het Engels te studeren. Ik merkte direct dat de Nederlandse studenten al een hoger niveau Engels hadden na de middelbare school. Na verloop van tijd trekken die verschillen wel bij. Hoe het met mijn Nederlands staat? Dat is een goede vraag. Ik heb in 2008 een taalcursus gedaan in Maastricht, maar daarna heb ik twee jaar lang geen Nederlands meer gesproken. Mijn Nederlands is goed genoeg om boodschappen te doen, maar dat is het wel zo’n beetje. Toen ik net in Groningen studeerde, heb ik wel geprobeerd Nederlands te praten met studenten, maar zodra ik een fout maakte en ze merkten dat ik de taal niet sprak, schakelden ze over op Engels.”
Hoe wordt er op je gereageerd in Nederland? Voel je je welkom in Nederland?
“Ik voel me zeker welkom. Het enige dat me opvalt is dat Nederlanders bij iedere buitenlandse student er bijna automatisch vanuit gaan dat ze uit Duitsland komen. Dat komt natuurlijk omdat er ook zoveel Duitse studenten in Nederland zijn.”
Je geeft ook rondleidingen voor Duitse toeristen, toch?
“Klopt. Ik werk nu een jaar voor een project van Marketing Groningen, waarbij studenten die Duits spreken Duitse toeristen rondleiden. Het idee erachter is dat deze rondleidingen niet alleen op de geschiedenis van de stad Groningen gefocust zijn, maar dat de studenten ook over hun studiekeuze en Groningen als studentenstad kunnen vertellen. De meeste toeristen komen in het weekend, meestal uit Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen, maar af en toe komen door de week ook groepen scholieren langs.”
Wat is het belangrijkste verschil tussen de Nederlandse en Duitse student?
“Duitse studenten beginnen later aan hun studie, Nederlanders gaan vaak onmiddellijk na de middelbare school naar de universiteit. Nederlandse studenten zijn dus jonger en hebben zich in een eerder stadium moeten oriënteren op wat ze willen studeren. Duitse studenten nemen na de middelbare school daarvoor wat meer tijd. Als ze eenmaal iets gekozen hebben, willen ze de studie ook zo snel mogelijk afronden. Nederlanders nemen wat meer tijd om hun studie te voltooien.”
Wat merk je van de verschillen tussen de Nederlandse en Duitse academische cultuur?
“In Nederland heb je door het jaar heen vier blokken en na ieder blok is er een tentamen. In Duitsland worden studenten pas na ieder semester getoetst. Hierdoor moet je in Duitsland voor tentamens stof van een half jaar leren en niet, zoals in Nederland, stof van slechts zes weken. Daarnaast zijn in Nederland de lesgroepen kleiner. Voor iedere twintig studenten is er een begeleider. De universiteit is hier erg goed georganiseerd en studenten hebben op iedere afdeling een aanspreekpunt.’’
Wat ben je na je studie van plan?
“Als ik mijn bachelor heb afgerond, wil ik eerst even een tijdje vrij nemen voordat ik aan een masteropleiding begin. Ik ga niet meer terug naar Duitsland, want ik wil meer van de wereld zien. Het kan goed zijn dat ik na mijn studie in Nederland blijf om te werken. Liever hier dan in Duitsland tenminste.’’
Reacties
Geen reacties aanwezig