Duitslandweb logo Duitslandweb

Verontwaardiging na aanval op Duitse EU-politicus Ecke

Kort nieuws - 6 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De verontwaardiging in Duitsland is groot na een aanval op Matthias Ecke, SPD-kandidaat voor de Europese verkiezingen. In Dresden en Berlijn gingen zondag duizenden mensen de straat op uit protest tegen de aanval. Politici van vrijwel alle partijen hebben een gemeenschappelijke verklaring getekend tegen geweld.

Matthias Ecke (41) werd vrijdagavond in Dresden door vier jonge mannen op straat aangevallen toen hij SPD-posters voor de verkiezingen voor het Europees Parlement ophing. Hij raakte zwaar gewond, zo werd onder meer zijn jukbeen gebroken en volgens de SPD in Saksen is hij zondag geopereerd.

Een van de verdachten van de aanval, een 17-jarige jongen, heeft zichzelf zondagavond bij de politie gemeld. Intussen is ook duidelijk wie de andere drie zijn en worden hun huizen doorzocht, aldus de politie. Alle verdachten zijn 17 en 18 jaar oud. Meer heeft de politie niet over hen bekend gemaakt.

In Dresden en Berlijn gingen zondag duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen geweld en voor de democratie. In Dresden kwamen volgens de politie rond de 3.000 mensen samen, onder wie politici van de SPD en de Groenen. In Berlijn demonstreerden rond de 2.000 mensen. Daar sprak onder meer SPD-voorzitter Lars Klingbeil en waren de CDU-minister-presidenten van Saksen en Noordrijn-Westfalen, Michael Kretschmer en Henrik Wüst, aanwezig.

Het geweld tegen Ecke staat niet op zichzelf. Eerder zijn ook andere politici aangevallen of bedreigd in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen, die in Duitsland op 9 juni plaatsvinden. In Dresden, maar ook in Essen in Noordrijn-Westfalen, zijn bijvoorbeeld politici van de Groenen aangevallen. In Saksen is ook een informatiestand van de AfD beschadigd en zijn posters van meerdere partijen kapot gemaakt. "Dit herinnert aan het donkerste hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis", aldus Wüst zondag bij de publieke omroep ARD. Kretschmer sprak in de ARD-talkshow 'Caren Miosga' zijn zorgen uit over het geweld. "Dit is een nieuwe kwaliteit. Dat kan niet onweersproken blijven."

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft voor dinsdag een speciaal overleg ingepland, om met vertegenwoordigers van de centrale overheid en van de deelstaten te bespreken hoe om te gaan met het toenemende geweld tegen politici.  

Politici van bijna alle grote partijen hebben - onder het motto: 'Tot hier en niet verder' - een gemeenschappelijke verklaring getekend tegen geweld in de politiek en ze roepen iedereen op de democratie te verdedigen. In deze Striesener Erklärung - genoemd naar het stadsdeel waarin Ecke werd aangevallen - staat onder meer: "De slag in het gezicht van Matthias Ecke was een slag tegen ons allemaal - en tegen de democratie zelf. We laten niet toe dat mensen die onze samenleving actief willen vormgeven door vijanden van de democratie met geweld van de straat gedreven worden." Lees meer bij Tagesschau over de aanval en over de reacties, bij Die Zeit en bij RBB24.
Zie ook bij die Zeit een overzicht van het toenemende aantal aanvallen op politici in Duitsland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger