Duitslandweb logo Duitslandweb

Tienduizenden demonstreren in Dresden voor vrije samenleving

Kort nieuws - 26 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rond de 35.000 mensen hebben zaterdag in de Saksische hoofdstad Dresden gedemonstreerd voor een open en vrije samenleving. Komende zondag zijn er in Saksen deelstaatverkiezingen.

Onder het motto 'Unteilbar' (ondeelbaar) wilden de organisatoren een "ondubbelzinnig teken voor solidariteit in plaats van uitsluiting" afgeven. De boodschap in Dresden is dat niet wordt toegelaten dat de sociale staat, vlucht en migratie tegen elkaar worden uitgespeeld, aldus Bündnis Unteilbar, die de demonstratie organiseerde. Bündnis Unteilbar verenigt ongeveer 400 organisaties, de helft daarvan uit Saksen.

Op 1 september vinden in Brandenburg en Saksen deelstaatverkiezingen plaats. In de peilingen doet de rechts-nationalistische AfD het goed, tot ongenoegen van veel demonstranten. 

Aan de demonstratie deden ook minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), Linke-voorzitters Bernd Riexinger en Katja Kipping en de integratieminister van Saksen Petra Köpping (SPD) mee. Zij ontving de afgelopen tijd doodsbedreigingen. Lees meer bij tagesschau.de

In Chemnitz, ook in Saksen, namen zondagavond een paar honderd mensen deel aan een demonstratie van de rechtse beweging Pro Chemnitz. Dit ter herdenking van de dood van een 35-jarige man vorig jaar in Chemnitz, die bij een steekpartij met een Syriër en een Irakees om het leven kwam. Dat leidde vorig jaar tot hevige rellen en felle politieke debatten over het gevaar van radicaal-rechts. Er waren minder demonstranten aanwezig dan aangekondigd. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Met een lezing in Amsterdam wil de Duitse protestbeweging Nederlandse 'oma's' inspireren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger