Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie onderzoekt stemfraude in Saksen

Kort nieuws - 3 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In twee kiesdistricten in Dresden (Saksen) is er mogelijk geknoeid met stemmen. Het zou gaan om minstens 100 stemmen die per post werden verstuurd. Al ingevulde stembiljetten zouden zijn veranderd ten gunste van de partij Freie Sachsen.

De Freie Sachsen is volgens de binnenlandse veiligheidsdienst in Saksen een extreemrechtse partij. Ze is alleen in de deelstaat Saksen actief. De partij geloof niet in de democratische rechtsorde, ze wil zich afscheiden van de Duitse bondsrepubliek (een Säxit) en een herstel van het Saksische koningshuis. Onder de leden bevinden zich neonazi’s. Afgelopen maanden hebben leden van de Freie Sachsen lokale politici bedreigd.

De zaak is overgedragen aan de politie in Dresden. De kiescommissie doet ook onderzoek. De Freie Sachsen haalden bij de deelstaatverkiezingen van afgelopen zondag 2,2 procent van de stemmen. Hiermee hebben ze de kiesdrempel van 5 procent niet gehaald en komen ze niet in het deelstaatparlement. De partij is wel vertegenwoordigd in enkele gemeenteraden. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Saksen dit jaar wist de partij 32 van de 1101 beschikbare zetels binnen te slepen. Lees meer bij Der Spiegel en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechts-radicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is een dreun voor de regering van kanselier Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger