Duitslandweb logo Duitslandweb

Man in Mannheim valt mensen aan met mes

Kort nieuws - 1 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een man heeft vrijdagmiddag op een marktplaats in Mannheim mensen aangevallen met een mes. Daarbij raakten volgens de politie zes mensen gewond. Een politieman heeft de dader neergeschoten. Een andere politieman raakte bij de steekpartij zwaar gewond en is zondag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. 

De steekpartij vond plaats bij een infostand van een rechtspopulistische beweging, Pax Europa. De organisatie maakte bekend dat bestuurslid Michael Stürzenberger bij de aanval gewond raakte. Volgens Der Spiegel is het een van de bekendste anti-islamactivisten van Duitsland en wordt hij door de veiligheidsdienst in de gaten gehouden vanwege de moslimhaat die hij tentoonspreidt.

Volgens omroep SWR is de verdachte een 25-jarige man uit Afghanistan, die in 2013 naar Duitsland is gekomen. De man ligt in het ziekenhuis en kon op zondag nog niet worden verhoord. Over zijn motief is verder nog niets bekend.

Zondagmiddag, nog voor de dood van de politieman bekend werd, kwamen rond de 800 mensen op de marktplaats in Mannheim samen. Zij wilden volgens de organisatoren laten zien dat ze tegen geweld en haat zijn. Aanleiding was een bijeenkomst van de AfD-jongerenafdeling JA in Baden-Württemberg met als motto: 'Remigratie had deze daad voorkomen'. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

De JA wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz gezien als extreemrechtse organisatie. Het begrip remigratie roept veel weerstand op in Duitsland sind bekend werd dat een groep rechts-extremisten en AfD-politici eind vorig jaar opties hebben besproken om mensen met een migratie-achtergrond Duitsland uit te krijgen. Zij noemden dat het RemigrationsplanLees meer op Duitslandweb

Dit bericht werd voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 31 mei en daarna geactualiseerd op zaterdag 1 juni en maandag 3 juni 2024

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger