Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-politicus in Mannheim aangevallen met mes

Kort nieuws - 5 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een politicus van de rechts-radicale partij AfD is dinsdagavond in Mannheim aangevallen met een mes. Hij is niet zwaar gewond geraakt. De verdachte is aangehouden en er zijn volgens de politie bij hem "duidelijke aanwijzingen van een psychiatrische ziekte". 

De lokale AfD-politicus was dinsdagavond in Mannheim achter een man aangegaan die meerdere verkiezingsposters had beschadigd en gestolen. Hij werd toen hij de man aansprak aangevallen met een stanleymes. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de aanvaller wist dat hij met een AfD-politicus te maken had. De 25-jarige verdachte kon snel worden aagehouden en is overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis, aldus de politie. De politicus is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht en kon nadat hij was gehecht weer naar huis.

In verschillende Duitse deelstaten zijn zondag naast de Europese verkiezingen ook gemeenteraadsverkiezingen. Daarom wordt in veel plaatsen campagne gevoerd. De politicus die is aangevallen, is de nummer drie op de AfD-lijst in Mannheim. Hij gaat wel uit van een politiek motief omdat de verdachte verkiezingsposters had beschadigd, zei hij. 

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft de aanval veroordeeld. "Er is nooit een rechtvaardiging voor geweld", aldus de minister. Lees meer bij Tagesschau

Het geweld tegen politici in Duitsland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar waren er in totaal 2.790 aanvallen op mensen die politiek actief zijn, landelijk, regionaal en lokaal, blijkt uit cijfers van de bondsregering. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. Faeser sprak vorige maand van een "escalatie van antidemocratisch geweld". Toen was europarlementariër Matthias Ecke (SPD) het ziekenhuis ingeslagen en waren er aanvallen op verschillende politici in Dresden en Berijn. Vorige week was er ook een aanval met een mes in Mannheim. Toen viel een man een bestuurslid van de rechtspopulistische beweging Pax Europa aan. Daarbij kwam een politieman om het leven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger