Duitslands onbekendste superster naar Nederland
Paul Kalkbrenner behoort tot wereldtop van de techno-DJ's

Achtergrond - 22 oktober 2010

Paul Kalkbrenner is al jarenlang een populaire verschijning in het technocircuit, maar de laatste twee jaar is de DJ ook uitgegroeid tot een wereldberoemde superster. Inmiddels is hij is wel gewend aan zijn plotselinge succes: “Pff, alwéér Barcelona”. Op 24 oktober treedt de Berlijner op in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam.

Duitslands onbekendste superster naar Nederland
© flickr.com/.Page.
Techno-DJ Paul Kalkbrenner staat overal waar hij komt voor uitverkochte zalen.

Zijn internationale doorbraak heeft Paul Kalkbrenner vooral te danken aan zijn hoofdrol in ‘Berlin Calling’ uit 2008, een film die gaat over het uitgaansleven in Berlijn. Hierin speelt hij een Berlijnse techno-DJ, die verslaafd raakt aan drugs en in de psychiatrie belandt. De rol komt voor “precies 49 procent” overeen met Kalkbrenner zelf, zo zei hij in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

In één klap beroemd

Kalkbrenner speelde niet alleen de hoofdrol in ‘Berlin Calling’, maar maakte ook de soundtrack van de film. Toen de film in het binnen- en buitenland een groot succes werd, was zijn muziek in één klap beroemd. Zijn nummer ‘Sky and Sand’, dat in de film te horen was, werd in 2009 een internationale hit.

Sindsdien staat de DJ overal waar hij komt voor uitverkochte zalen. Al het succes heeft hem een beetje blasé gemaakt. “Vroeger vond ik het waanzinnig als ik in Barcelona mocht draaien. Nu denk ik eerder: pff, alwéér Barcelona?”, aldus Kalkbrenner in de Süddeutsche Zeitung.

Ondanks zijn sterrenstatus is er relatief weinig bekend over Kalkbrenner. Het Duitse muziektijdschrift Musikexpress noemde hem ‘Duitslands onbekendste superster’. De Berlijnse DJ blijft het liefst uit de publiciteit, en in de weinige interviews die hij geeft praat hij niet graag over zichzelf. “Waarom stelt u mij geen vragen over voetbal? Het WK komt er bijna aan”, zo ontweek de DJ persoonlijke vragen in een interview met de Süddeutsche Zeitung.

Berlijn

Kalkbrenner werd 33 jaar geleden in Leipzig geboren maar groeide op in voormalig Oost-Berlijn. Hij bracht zijn puberteit door in het Berlijn van de jaren negentig, waar de elektronische muziek grote ontwikkelingen doormaakte en techno ongekend populair werd. Na de val van de Muur werd de technomuziek de eerste gezamenlijke subcultuur van de Oost- en West-Duitse jongeren. De muziek stond voor creativiteit en anarchisme. De ouders van Kalkbrenner hadden hem het liefst als soldaat in het Duitse leger gezien, maar zoonlief had andere plannen: DJ worden.

In 1992, toen Kalkbrenner vijftien jaar oud was, draaide hij voor het eerst plaatjes in een Oost-Berlijnse jeugdclub. Aan het einde van de jaren negentig bracht hij zijn eerste nummers uit onder het pseudoniem Paul dB+, en in 2001 verscheen zijn eerste album, ‘Zeit’.

De elektronische muziek van Kalkbrenner kenmerkt zich vooral door eenvoudige en rustig opgebouwde ritmes. Zijn populariteit bij het internationale publiek komt dus niet door uitbundige feestnummers, maar juist door zijn ingetogen stijl.

Het optreden van Paul Kalkbrenner op 24 oktober in Amsterdam is uitverkocht. Op 27 november is de DJ te zien en te beluisteren in de Brabanthallen in Den Bosch.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger