Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland neemt veel minder Afghanen op dan beloofd

Kort nieuws - 5 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland laat veel minder mensen uit Afghanistan naar Duitsland komen dan eerder is toegezegd, meldden Duitse media deze week. Via het speciale programma dat Duitsland eind 2022 optuigde om duizenden Afghanen in Duitsland een veilige plek te bieden, zouden maandelijks ongeveer 1000 mensen naar Duitsland komen. Het zijn er tot nu toe in totaal slechts 533.

Journalisten van de NDR ontdekten dat mensen die eerder de toezegging hebben gekregen dat ze voor het programma in aanmerking komen, nu alsnog worden geweigerd. Ze moeten naar Pakistan reizen voor een uitvoerige veiligheidscheck. NDR sprak een vrouw die vervolgens werd geweigerd, zonder te weten waarom.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wachten in Pakistan ongeveer 3000 mensen die eerder een toezegging hebben gekregen. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser erkent dat er veel minder Afghanen naar Duitsland zijn gekomen dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat heeft volgens haar ook met de uitvoerige veiligheidschecks te maken.

Het programma is bedoeld voor mensen die zich ingezet hebben voor de democratie in Afghanistan en die nu de Taliban aan de macht is extra gevaar lopen. Lees meer bij NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger