Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verbiedt Islamisches Zentrum Hamburg

Kort nieuws - 24 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft de sjiitische moskee-organisatie Islamisches Zentrum Hamburg verboden. De vereniging heeft onder meer terreurorganisaties ondersteund, aldus minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD).

Het Islamische Zentrum Hamburg (IZH) verspreidt antisemitische en anti-Israëlische hetze, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook hebben vertegenwoordigers van de organisatie volgens het ministerie eerder gewelddaden van terreurorganisaties als Hamas verheerlijkt en verboden terroristische organisaties als Hezbollah gesteund. Bovendien, zo zegt het ministerie, heeft het IZH in Duitsland een structuur van moskeeën opgebouwd waarin in opdracht van het regime in Iran een totalitaire islamistische ideologie wordt verspreid. Dit alles druist in tegen de in de Duitse grondwet vastgelegede vrije democratische rechtsorde, aldus de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. 

De politie heeft vandaag onder meer de 'blauwe moskee' van het IZH in Hamburg doorzocht. Dat gebeurde vorig jaar november ook al. Deze Imam-Ali-moskee geldt als een van de belangrijkste centra van de sjiitische geloofsgemeenschap in Europa. In zeven andere deelstaten werden eveneens moskeeën en verenigingsgebouwen doorzocht. Minister Faeser heeft bovendien vijf andere, aan het IHZ gelinkte verenigingen verboden.

Het IZH onderhoudt nauwe banden met Iran, melden Duitse media. De Verfassungsschutz houdt de organisatie al sinds 1993 in de gaten en noemt het IZH een 'aan instructies gebonden buitenpost van Teheran'. Duitsland houdt na het verbod van het IZH en sluiting van de 'blauwe moskee' rekening met tegenmaatregelen van Iran. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger