Duitslandweb logo Duitslandweb

Invallen bij islamistische vereniging Hamburg

Kort nieuws - 16 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft donderdagochtend invallen gedaan bij het Islamische Zentrum Hamburg en vijf mogelijke suborganisaties in zes andere deelstaten. De vereniging wordt al jaren in de gaten gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz.

Het Islamische Zentrum Hamburg (IZH) wordt ervan verdacht in strijd te handelen met de constitutionele orde in Duitsland, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De invallen zijn erop gericht islamistisch extremisme tegen te gaan, liet het ministerie weten. De veiligheidsautoriteiten onderzoeken ook het vermoeden dat het IZH activiteiten van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah steunde. Die activiteiten zijn in Duitsland verboden. 

In totaal zijn 54 objecten in zeven deelstaten doorzocht. De meeste invallen vonden in Hamburg plaats, waar het IZH de Imam-Ali-Moschee beheert. Alleen al in Hamburg waren 300 agenten bij de inzet betrokken. De andere invallen vonden plaats in de deelstaten Nedersaksen, Hessen, Baden-Württemberg, Beieren, Berlijn en Noordrijn-Westfalen. 

'De activiteiten van het IZH zijn gericht op het verspreiden van het revolutionaire concept van de opperste (Iraanse) leiders', schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website. De binnenlandse veiligheidsdienst gaat ervan uit dat de IZH grote invloed uitoefent op andere moskeeën en verenigingen.

De minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) noemt de verdenkingen tegen IZH 'ernstig', schrijft nieuwsite Tagesschau. "We hebben de islamistische scene in het vizier", zei de minister. "Zeker nu, in een tijd waarin veel Joden zich bijzonder bedreigd voelen, geldt: wij tolereren in het algemeen geen islamistische propaganda of antisemitische en anti-Israëlische ophitsing." Lees meer bij TagesschauNDR en de website van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger