Duitslandweb logo Duitslandweb

Invallen bij islamistische vereniging Hamburg

Kort nieuws - 16 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft donderdagochtend invallen gedaan bij het Islamische Zentrum Hamburg en vijf mogelijke suborganisaties in zes andere deelstaten. De vereniging wordt al jaren in de gaten gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz.

Het Islamische Zentrum Hamburg (IZH) wordt ervan verdacht in strijd te handelen met de constitutionele orde in Duitsland, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De invallen zijn erop gericht islamistisch extremisme tegen te gaan, liet het ministerie weten. De veiligheidsautoriteiten onderzoeken ook het vermoeden dat het IZH activiteiten van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah steunde. Die activiteiten zijn in Duitsland verboden. 

In totaal zijn 54 objecten in zeven deelstaten doorzocht. De meeste invallen vonden in Hamburg plaats, waar het IZH de Imam-Ali-Moschee beheert. Alleen al in Hamburg waren 300 agenten bij de inzet betrokken. De andere invallen vonden plaats in de deelstaten Nedersaksen, Hessen, Baden-Württemberg, Beieren, Berlijn en Noordrijn-Westfalen. 

'De activiteiten van het IZH zijn gericht op het verspreiden van het revolutionaire concept van de opperste (Iraanse) leiders', schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website. De binnenlandse veiligheidsdienst gaat ervan uit dat de IZH grote invloed uitoefent op andere moskeeën en verenigingen.

De minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) noemt de verdenkingen tegen IZH 'ernstig', schrijft nieuwsite Tagesschau. "We hebben de islamistische scene in het vizier", zei de minister. "Zeker nu, in een tijd waarin veel Joden zich bijzonder bedreigd voelen, geldt: wij tolereren in het algemeen geen islamistische propaganda of antisemitische en anti-Israëlische ophitsing." Lees meer bij TagesschauNDR en de website van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger