Duitslandweb logo Duitslandweb

Voorzittersduo van Die Linke treedt terug

Kort nieuws - 19 augustus 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De twee voorzitters van de socialistische partij Die Linke, Janine Wissler en Martin Schirdewan, hebben zondag aangekondigd terug te treden. Ze stellen zich niet opnieuw kandidaat op het partijcongres in oktober. 

Volgens Wissler, co-voorzitter sinds februari 2021, is er bij delen van de partij behoefte aan vernieuwing, met nieuwe mensen. Schirdewan, co-voorzitter sinds juni 2022, vindt dat Die Linke 'nieuwe perspectieven en passie nodig heeft om de noodzakelijke vernieuwing te bewerkstellingen'.

Afgelopen zaterdag had het voltallige partijbestuur van Die Linke al duidelijke zelfkritiek geuit. De partij zou te veel met zichzelf bezig zijn geweest en niet met één stem hebben gesproken over belangrijke kwesties. "De partij bevindt zich in een gevaarlijke situatie die haar voortbestaan bedreigt", stelt het bestuur in een stuk voor het partijcongres waaruit de Tagesspiegel citeert. 

De partij bevindt zich vooral in een crisis nadat prominent partijlid Sahra Wagenknecht zich afsplitste en begin dit jaar haar eigen partij Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) begon. De Linke-fractie in de Bondsdag werd daarmee een stuk kleiner en verloor haar fractiestatus. 

Bij de Europese verkiezingen afgelopen juni behaalde Die Linke slechts 2,7 procent van de stemmen. Ook in de peilingen voor de aankomende deelstaatverkiezingen in Thüringen, Saksen en Brandenburg staat Die Linke er niet goed voor. In Thüringen is Bodo Ramelow van Die Linke minister-president en dat wil hij graag blijven. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. In 2019 behaalde Die Linke met Ramelow 31 procent van de stemmen, nu blijft de partij in de peilingen steken op 11 tot 13 procent. Lees meer bij Tagesspiegel en Thüringer Allgemeine

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger