Duitslandweb logo Duitslandweb

Merz kanselierskandidaat voor de CDU/CSU

Kort nieuws - 17 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU-voorzitter Friedrich Merz wordt namens de Duitse Union van CDU en CSU de kanselierskandidaat voor de Bondsdagverkiezingen van 2025. Dat hebben Merz en de Beierse minister-president en CSU-leider Markus Söder vandaag op een persconferentie bekendgemaakt.  

Söder had eerder laten weten zelf ook voor het lijsttrekkerschap van de CDU/CSU beschikbaar te zijn, maar steunt nu Merz' kandidatuur. Merz heeft zijn "volledige steun en zeer hoge waardering", aldus Söder. Eerder werd ook Hendrik Wüst (CDU), deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen, gezien als mogelijke kanselierskandidaat, maar die maakte eerder deze week bekend niet beschikbaar te zijn. Maandag zullen de verschillende partij-organen Merz officieel nomineren. 

Voor de Bondsdagverkiezingen van 2021 liep de keuze voor het lijsttrekkerschap van de CDU/CSU uit op een hevige machtsstrijd tussen Söder en toenmalig CDU-leider Armin Laschet. Beide partijleiders willen voorkomen dat dit nog een keer gebeurt, lieten ze tijdens de persconferentie weten. De strijd tussen Laschet en Söder bracht de CDU/CSU drie jaar geleden veel schade toe. Laschet werd na weken touwtrekken de kanselierskandidaat, maar verloor de verkiezingen. 

De twee christen-democratische partijen CDU en CSU vormen samen Die Union. De CSU is alleen in Beieren actief, de CDU in de overige 15 deelstaten. De partijen gaan bij Bondsdagverkiezingen altijd een lijstverbinding aan en vormen samen één fractie in het Duitse parlement. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger