Duitslandweb logo Duitslandweb

Slechts 19 procent vindt Merz geschikt als kanselier

Kort nieuws - 18 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Slechts 19 procent van de Duitsers ziet CDU-leider Friedrich Merz als een geschikte kandidaat voor het kanselierschap. Dit blijkt een peiling van onderzoeksbureau Forsa. Dinsdag werd bekend dat Merz de lijsttrekker voor de CDU/CSU wordt voor de Bondsdagverkiezingen van 2025.

Merz eindigt in de peiling op de derde plaats. Favoriet voor het kanselierschap is minister van Defensie Boris Pistorius (SPD), 30 procent van de ondervraagden vindt hem de beste kandidaat. De huidige kanselier Olaf Scholz (SPD) wordt door slechts 9 procent als favoriet genoemd. 18 procent sprak zijn steun uit voor Robert Habeck (Groenen), de minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming.

Opvallend is dat meer mensen - 22 procent - CSU-leider Markus Söder geschikt vinden voor het kanselierschap dan Merz. Söder liet onlangs nog weten wel lijsttrekker voor de christendemocraten te willen worden, maar trok zich dinsdag terug ten gunste van Merz. De CDU en de Beierse zusterpartij CSU vormen samen een fractie in de Bondsdag en hebben bij de Bondsdagverkiezingen een gezamenlijke lijsttrekker. Lees meer bij het Handelsblatt of de NOZ

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger