George Bush: ‘Schröder heeft me misleid’
Ex-president VS rekent af met Gerhard Schröder

Achtergrond - 10 november 2010

Schröder heeft Bush “misleid” en “beledigd”. De voormalige president van de Verenigde Staten geeft in zijn autobiografie af op de ex-bondskanselier. Volgens hem heeft Schröder gelogen over Duitse steun aan het Amerikaanse Irak-beleid.

George Bush: ‘Schröder heeft me misleid’
© dpa/picture-alliance
George W. Bush laat zich negatief uit over Gerhard Schroeder.

“Schröder was een van de moeilijkst te doorgronden staatsmannen met wie ik te maken heb gehad”, zegt George W. Bush. In zijn autobiografie ‘Decision Points’, die gisteren in de Verenigde Staten verscheen, levert de ex-president harde kritiek op oud-kanselier Gerhard Schröder.

Vertrouwen geschaad

Bush beweert dat Schröder in januari 2002 bij een staatsbezoek in het Witte Huis zijn volledige steun gaf aan het Amerikaanse Irak-beleid en zelfs bereid was in het uiterste geval militair geweld tegen Saddam Hussein te gebruiken. “Wat voor Afghanistan juist is, is ook voor Irak juist. Naties, die het terrorisme ondersteunen, moeten rekenen met consequenties. Als u het snel en beslist uitvoert, dan sta ik aan uw kant”, zou Schröder tegen Bush gezegd hebben. “Dit heb ik opgevat als een steunverklaring”, aldus Bush in zijn memoires.

Volgens Bush draaide Schröder deze belofte enkele maanden later, tijdens de Duitse verkiezingen, plotseling terug. De voormalige kanselier sprak zich toen openlijk uit tegen een invasie in Irak. Bush toont zich beledigd: “Ik hecht veel waarde aan persoonlijke diplomatie en vertrouwen. Toen dit vertrouwen geschaad werd, was het moeilijk nog een constructieve verhouding te onderhouden”.

Niet de waarheid

Bush spreekt volgens Schröder niet de waarheid. Het gesprek van januari 2002 ging volgens hem om de vraag of de terroristen van 11 september 2001 door Saddam Hussein gesteund werden. “Ik heb toen duidelijk gemaakt, dat als Irak net als Afghanistan een schuilplaats en toevluchtsoord voor Al-Qaida strijders bleek te zijn, dat Duitsland dan aan de kant van de VS zou staan”, legt Schröder vandaag uit in Die Zeit.

Schröder zegt dat in de loop van 2002 al duidelijk werd dat dit vermoeden niet juist was; de situatie in Irak was niet te vergelijken met die in Afghanistan. De oud-kanselier keurde de Amerikaanse missie in Irak af.

Hitler-vergelijking

De kritiek van Bush beperkt zich niet alleen tot Schröder. “Geschockeerd en woedend”, was hij toen Herta Däubler-Gmelin, de toenmalige Duitse minister van Justitie, hem vanwege zijn Irak-politiek met Hitler vergeleek. “Bijna niets is beledigender dan door een Duitse ambtenaar met Hitler vergeleken te worden”. De minister ontkende de uitspraak, maar moest in 2002 vanwege dit voorval aftreden.

Over de huidige bondskanselier, Angela Merkel, laat Bush zich zijn boek wél positief uit. “Angela was betrouwbaar, geëngageerd en hartelijk”, is zijn oordeel. “Ze werd snel één van mijn beste vrienden op het wereldtoneel”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger