Opmerkelijk: Reddingsactie voor Sint in Duitsland
Katholieken zien liever heilige Nikolaus dan commerciële Kerstman

Achtergrond - 6 december 2010

Vandaag is het Nikolaustag in Duitsland, een kerkelijke feestdag. Tot ergernis van sommige katholieken gaat deze gedenkdag steeds geruislozer voorbij en domineert de Kerstman het straatbeeld. Maar de redding is nabij; een aantal kerkelijke organisaties heeft een reddingsactie voor de Sint op touw gezet

Opmerkelijk: Reddingsactie voor Sint in Duitsland
© vorfahrt-fuer-den-nikolaus.de
Katholieke organisaties voeren campagne tegen de commerciële Kerstman en promoten de heilige bisschop Nikolaus.

Met acties als ‘Rent a Nikolaus’, waarbij basisscholen op 6 december een lesuur over Sinterklaas kunnen huren, en het verkopen van fairtrade chocolade-Sinterklazen proberen katholieke organisaties de goedheiligman weer op de kaart te zetten. Scholen en kinderdagverblijven kunnen lesmateriaal over de heilige bisschop bestellen.

Populair is het knutselpakket waarmee kleuters chocolade-Kerstmannen kunnen veranderen in echte Sinterklazen, compleet met mantel, mijter en staf. Wie de actie wil steunen kan stickers bestellen met het strijdbare logo van de campagne: een Kerstman met een dikke rode streep erdoor.

De actie heet ‘Weihnachtsmannfreie Zone’ en is een initiatief van het Bonifatiuswerk der deutschen Katholiken. De campagne wordt gesteund door andere katholieke organisaties, zoals de Bund der Katholische Jugend (BDKJ) in het bisdom Speyer. “We willen af van het fictieve personage van de Kerstman, en de heilige weer meer op de voorgrond brengen”, aldus een BDKJ-medewerker in de Rhein Zeitung. Hun actie richt zich vooral tegen de oppervlakkige trend van de ‘Coca-Cola’-Kerstman, die volgens hen alleen maar gericht is op consumeren.

De actie lijkt aan te slaan: volgens de Rhein Zeitung hebben veel scholen en kinderdagverblijven in het bisdom Speyer het Nikolaus-lesmateriaal besteld en geven andere bisdommen aan de campagne in het komende jaar te ondersteunen. De BDKJ meldt op haar speciale campagne-website dat er al 11.000 chocolade-Sinterklazen verkocht zijn.

Volgens de katholieke organisaties staat de heilige Nikolaus, de bisschop van Myra, voor christelijke naastenliefde. Op Nikolaustag doen veel kerken iets voor minderbedeelden, zoals daklozen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger