Duitslands nieuwste kerstsatire 'Der kleine Nazi'
Nieuwe hit na 'Dinner for one' en 'Weihnachten bei Hoppenstedts'

Achtergrond - 21 december 2010

Duitsland heeft er met 'Der kleine Nazi' een nieuwe kerstsatire bij. ZDF zond het vier minuten durende filmpje, dat onder meer de prijs voor beste Duitse korte film heeft gewonnen, vorige week voor het eerst uit. De hakenkruis-kerstballen van oma beloven een nieuwe kerst-tv-hit te worden.

Duitslands nieuwste kerstsatire 'Der kleine Nazi'
© ZDF
Still uit 'Der kleine Nazi'

Waar Nederland elk jaar op Oudejaarsavond naar cabaret kijkt, heeft Duitsland aan het eind van het jaar twee tv-tradities: de korte films 'Dinner for One' op 31 december en 'Weihnachten bei Hoppenstedts' met kerst. 'Der kleine Nazi' kan daar vanaf dit jaar aan worden toegevoegd.

In de film krijgen twee ouders de schrik van hun leven als ze zien dat oma de kerstboom heeft versierd met hakenkruis-ballen en een engel die de Hitler-groet brengt. Ze verwachten elk moment een Israëlische gast, maar oma en het verwende zoontje liggen dwars als de ouders de nazi-versiering willen weghalen.

Weihnachten bei Hoppenstedts

De sketch is deels een persiflage van 'Weihnachten bei Hoppenstedts' uit 1978 van de Duitse komiek Loriot. Deze film parodieert het typisch West-Duitse burgerlijke milieu uit die tijd en wordt nog steeds elk jaar met kerst op tv getoond.

Ook hier een verwend zoontje en een verkeerd versierde boom, al is het in Loriots versie opa die ontevreden is. Hij mist de zilveren kerstversiering in de "natuurgroene milieuvriendelijke" boom van zijn zoon en wil eigenlijk alleen maar naar zijn Pruisische marsmuziek luisteren. Hoogtepunt is het cadeau dat opa voor zijn kleinzoon heeft gekocht: het kerncentrale-bouwpakket 'Wir bauen uns ein Atomkraftwerk'.

Dinner for one

De Duitse tv-traditie voor oudejaarsavond 'Dinner for one' is een oorspronkelijke Britse sketch, die begin jaren zestig voor de Duitse tv werd opgenomen. De hoofdrolspeler is de Engelse komiek Freddie Frinton. Hij is de butler van Miss Sophie, die vier vrienden heeft uitgenodigd voor het diner ter ere van haar negentigste verjaardag. Die zijn echter allemaal al jaren dood, waardoor de butler ook de rollen van de vier gasten op zich neemt - en hun glazen leegdrinkt.

De sketch is, hoewel voor de Duitse tv gemaakt, geheel in het Engels opgenomen. Dat komt in de nagesynchroniseerde tv-wereld van Duitsland vrijwel nooit voor. Frinton had het na de Tweede Wereldoorlog niet zo op Duitsland en weigerde daarom Duits te spreken. 'Dinner for one' geldt al jaren als cult. De 18 minuten durende film wordt sinds 1972 elk jaar op Oudejaarsavond uitgezonden en is daarmee de meest herhaalde tv-productie ter wereld.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger