Over deze Promis ging het in 2010
De drama's en zeges in de Duitse showbizz

Achtergrond - 24 december 2010

Promis - zo heten bekende Duitsers. Duitslandweb zet de tien meestbesproken Promis van 2010 op een rij. Lena steeg naar grote hoogte, Jorg Kachelmann belandde in de bak en in de show van Thomas Gottschalk voltrok zich een drama.

Over deze Promis ging het in 2010
© Eurovision song contest
Still uit Lena's clip 'Satellite'

1. Lena
Tot dit voorjaar had nog nooit iemand van haar gehoord, maar sinds de 19-jarige Lena Meyer-Landrut met ‘Satellite’ het Eurovisie Songfestival in Noorwegen won, is ze een superster. Ze maakte Duitsland voor het eerst sinds 1982 weer eerste bij de liedjeswedstrijd. Het land was op slag verliefd op de scholiere en haar “charme, authenticiteit en natuurlijkheid”. Och, waren ze zelf maar zo ongecompliceerd vrolijk zichzelf, hoorde je de Duitsers denken. Zo werd ze Duitslands hoop in bange dagen en daarom moet Lena haar land in 2011 opnieuw vertegenwoordigen bij het songfestival. Een zeer ongebruikelijke keuze.

2. Helene Hegemann
‘Axolotl Roadkill’ van de 17-jarige Helene Hegemann was begin dit jaar “dé roman van de jaren ‘00”. De critici kwamen superlatieven tekort voor dit “droomdebuut” vol excessief drugsgebruik en rauwe seksscènes, dat de “ondertoon van de huidige tijd” beschreef. Maar toen bleek dat Hegemann passages van anderen had gebruikt zonder daarnaar te verwijzen, was de literaire wereld te klein. Plagiaat! Schande! riepen dezelfde critici en maakten korte metten met de schrijfster. In de volgende oplage gaf Hegemann alsnog aan welke passages ze had geleend. Dat bleek reuze mee te vallen. Ook had ze zelf nooit een geheim gemaakt van het feit dat ze teksten en beelden van anderen gebruikte. In november werd ‘Axolotl Roadkill’ voor het eerst als theaterstuk opgevoerd.

3. Jörg Kachelmann
Van populaire weerman bij de ARD werd Jörg Kachelmann (51) dit jaar de bad guy in de rechtszaak van het jaar. Hij zou zijn vriendin hebben verkracht. Kachelmann ontkent. De vrouw zou wraak op hem willen nemen omdat hij er meer vriendinnen op nahield. De weerman zat vier maanden in voorarrest maar kwam vrij wegens gebrek aan bewijs. Het is haar woord tegen het zijne. Dat leidde tot kritische vragen over de rol van justitie: hadden ze hem wel zo lang mogen vasthouden? En hoe kwamen toch al die details over Kachelmanns “bizarre seksuele voorkeuren” in de media? Het proces duurt nog steeds voort. Vermoedelijke uitspraak: voorjaar 2011.

 4. Sylvie van der Vaart
In Nederlandse voetbalstadions werd Sylvie van der Vaart (32) - toen nog Meis - in spreekkoren voor “hoer van Amsterdam” uitgemaakt. In Duitsland wordt de vrouw van voetballer Rafaël van der Vaart op handen gedragen. Tussen 2005 en 2008 maakte haar man bij HSV furore, maar haar carrière deed niet voor die van hem onder. Ook na hun verhuizing naar Madrid en deze zomer naar Londen bleef ze een veelgevraagd model en presentatrice in Duitsland. In 2010 haalde ze de finale van de Duitse versie van ‘Sterren dansen op het ijs’, was ze jurylid in de RTL-show ‘Das Supertalent’ en sloot ze voor de komende drie jaar een miljoenendeal met de Duitse commerciële zender. Zoveel geld, schrijven de Duitse media, hebben zelfs Rudi Carrell en Linda de Mol in Duitsland nooit verdiend.

5. Nadja Benaissa
Over de drugsverslaving tijdens haar puberteit en de dochter die ze op haar 16e kreeg, is Nadja Benaissa (28) altijd open geweest. Maar dat ze is besmet met HIV wist de zangeres van Duitslands succesvolste meidenband No Angels bijna tien jaar lang geheim te houden. Het kwam aan het licht toen Benaissa ervan werd beschuldigd onveilige seks met verschillende mannen te hebben gehad terwijl ze wist dat ze het virus droeg. Tijdens het proces dit jaar, dat ook internationaal opzien baarde, bleek een van de mannen aantoonbaar door haar te zijn besmet. Benaissa toonde berouw. In augustus kreeg ze twee jaar voorwaardelijk en een taakstraf van 300 uur. Inmiddels woont ze in Berlijn en werkt ze aan een nieuw solo-album.

6. Louis van Gaal
Met zijn zelfs voor Nederlandse begrippen zeer directe optreden maakte Louis van Gaal (59) naam als trainer van Bayern München. De spelers en de club moesten erg aan hem wennen, de media konden meteen al geen genoeg van hem krijgen. Na een moeizame start won hij met zijn team dit jaar de Duitse competitie en de beker en haalde hij de finale van de Champions League. Heel Beieren droeg hem op handen. Van Gaal verrijkte ondertussen het Duits met nieuwe begrippen als “Löffel an Löffel” - zo ligt hij met zijn vrouw in bed, legde hij uit - “der Tod oder die Gladiolen” en “Feierbiest”. Met dat laatste woord omschreef hij zichzelf luid schreeuwend bij de huldiging van zijn club in München. De afgelopen weken klonk er felle kritiek op Van Gaal, onder meer van Bayern-voorzitter Hoeness, omdat zijn club in het nieuwe seizoen niet goed presteert.

7. De Von und zu Guttenbergs
Met de Guttenbergs heeft Duitsland eindelijk weer eens een echt glamourpaar met blauw bloed. Karl-Theodor (39) is van oude Frankische adel en de grote belofte van de CSU. Hij is minister van Defensie en geldt als mogelijke opvolger van kanselier Merkel. Stephanie (34) is een directe nazaat van Otto van Bismarck, beeldschoon en engageert zich op maatschappelijk gebied. Dit najaar kwam ze in het nieuws toen ze op RTL II meedeed aan een omstreden tv-jacht op vermeende pedofielen. De Guttenbergs verschijnen regelmatig in vol ornaat op rode lopers. Deze maand bezochten ze ook samen de Duitse troepen in Afghanistan.

8. Alice Schwarzer
Duitslands bekendste feministe baarde dit jaar verschillende keren opzien. Zo leverde Alice Schwarzer (68) voor boulevardkrant Bild commentaar op de zaak-Kachelmann. Dat was op zich al opmerkelijk, want ze wilde decennialang niets met het in haar ogen vrouwonvriendelijke blad te maken hebben. Critici namen het haar echter vooral kwalijk dat ze het zo ongenuanceerd voor de aanklaagster opnam. In november trok Schwarzer fel van leer tegen minister voor Gezinszaken Kristina Schröder. Die had de Duitse vrouwenbeweging op de kast gejaagd door te zich kritisch over het feminisme uit te laten. De ruzie tussen beide vrouwen was voor menigeen entertainment en leverde het nieuwe woord ‘femitainment’ op, dat de top-10 van het Duitse woord van het jaar 2010 haalde.

 9. Thomas Gottschalk
In 2010 ging het voor het eerst echt mis bij 'Wetten, dass...?'. Al sinds de jaren tachtig is het programma dé hit van publieke zender ZDF. Tv-icoon Thomas Gottschalk (60) presenteert het sinds 1987. In de loop van de jaren werden de weddenschappen steeds spectaculairder - alles voor de kijkcijfers. Op 4 december kwam student Samuel Koch tijdens de live-uitzending ten val toen hij met springveren over een rijdende auto sprong. Hij stond niet meer op en blijft vermoedelijk de rest van zijn leven verlamd. Gottschalk, zichtbaar ontdaan, brak voor het eerst van zijn leven een live-uitzending af. Sindsdien woedt een debat over de vraag hoe ver tv-zenders mogen gaan voor de kijkcijfers. Gottschalk haalde overigens vorige week met zijn tv-jaaroverzicht, waarin de vader van Samuel Koch over zijn zoon sprak, bijna 7 miljoen kijkers.

 10. Unheilig
'Unheilig' mag in Nederland bij niet veel mensen bekend zijn, in Duitsland schreef de band in 2010 popgeschiedenis. De ietwat kitschige teksten op muziek die aan Rammstein doen denken en de rauwe stem van 'Der Graf' - zanger Bernd Heinrich Graf wil niet bij zijn voornaam worden genoemd - doen het goed bij de Duitsers. Het album 'Große Freiheit' stond dit jaar 46 weken in de top-5 van best-verkochte cd's, waarvan 20 op de eerste plaats. Daarmee brak 'Unheilig' het record van Herbert Grönemeyer uit 1988. In totaal verkocht de band dit jaar 1,2 miljoen albums. Van de hit 'Geboren um zu leben' zijn totnogtoe 700 duizend exemplaren verkocht.

Twitter dit bericht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger