Facebook onder vuur door profielen neo-nazi's
Nieuws

Achtergrond - 17 april 2009

(17 april 2009)  Ophef in de Duitse media over netwerksite Facebook. De website herbergt netwerken van neo-nazi’s. Die vinden elkaar op groeppagina’s als ‘Third Reich’, ‘SS Schutzstaffel’, of ‘Rudolf Hess’. Adverteerders rennen weg en bloggers dreigen met rechtszaken.

Facebook. Afb: Flickr.com Het antikapitalistische weblog Boocompany.com nagelde deze week Facebook aan de schandpaal omdat de site neo-nazi’s faciliteert. Blogger ‘Lanu’ stelde een lijst op van ruim tweehonderd profielen met extreem-rechtse propaganda. De meeste van deze profielen zijn volgens haar overigens niet in Duitsland, maar in de Verenigde Staten en Arabische landen aangemaakt.

Lanu eist dat Facebook deze pagina’s verwijdert en strenger toeziet op strafbare content. De blogger dreigt met aangifte, als de site niet aan haar eisen voldoet. Volgens Lanu valt de content van Facebook ook onder Duits recht als die vanuit Duitsland bereikbaar is.

Grote adverteerders als Deutsche Telekom en Apple hebben hun advertenties van de netwerksite inmiddels verwijderd. “Onze bedrijfsnaam op de profielpagina van ‘Adolf Hitler’ of de Holocaust Party, dat willen we natuurlijk niet”, aldus een woordvoerder van Telekom tegenover een lokaal Duits radiostation.

Misbruik moeilijk te bestrijden

Facebook is een van oorsprong Amerikaanse site waarmee internetgebruikers een virtueel sociaal netwerk kunnen onderhouden. De site heeft naar eigen zeggen 200 miljoen gebruikers, waaronder 2 miljoen Duitsers. De Duitse netwerksites StudieVZ en Wer-kennt-wen.de zijn populairder in de Bondsrepubliek.

De gebruikersvoorwaarden van Facebook verbieden extremistische profielen. Als de site op de hoogte wordt gesteld van misstanden, wordt een profiel door de beheerders in de regel verwijderd. Volgens de beheerders van de site zijn inmiddels meerdere extremistische profielen van de site geschrapt. Boocompany eist dat Facebook ook filtert op nazi-termen.

                                                     Boocompany.com/Tagesspiegel.de/Focus.de

Afbeelding:

Pshab, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger