Schilder Neo Rauch veroorzaakt rel met poepschilderij
Kort nieuws - 6 augustus 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Leipziger schilder Neo Rauch heeft deze zomer voor ophef gezorgd in de Duitse kunstwereld met een schilderij van een poepende man. Een statement met een aanloop.
Op het schilderij is een man te zien die poept boven een po waarin zijn kwasten staan. Het werk stond met de titel 'Der Anbraüner', vrij te vertalen met 'de bruinschilder', groot afgedrukt in weekblad Die Zeit in juni. Het was Rauchs repliek op een aantijging van kunsthistoricus Wolfgang Ullrich.
Volgens Ullrich is de schilder rechts gezind. Dat zou blijken uit zijn uitspraken en uit enkele titels van zijn werken. Rauch had de 'gedachtenpolitie' in de kunstwereld gehekeld, die bepaalde (rechts-conservatieve) meningen niet toelaat. Het stuk van Ullrich is onderdeel van een debat in de kunstwereld over autonomie en meningsvrijheid. Rauch liet zich niet van 'bruine' sympathiëen betichten en deelde de symbolische oorvijg uit. Die vervolgens weer in alle kunstfeuilletons werd besproken.
Het schilderij werd vorige week voor 750.000 euro verkocht tijdens een veiling voor het goede doel. Dat is zelfs voor een werk van de internationaal zeer goed verkopende Rauch een hoge prijs. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en op het blog van Wolfgang Ullrich.
„Der Anbräuner“ von #NeoRauch wurde für einen guten Zweck versteigert. Ist das die Schlusspointe? https://t.co/tgskOgvigq
— FAZ.NET (@faznet) August 5, 2019
Meer over Neo Rauch op Duitslandweb: Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle
Lees meer over 'Cultuur':
‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.
Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Deutsches Kino: Duitsland in 5 films
Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.
Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond
De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.
Reacties
Geen reacties aanwezig