Duitslandweb logo Duitslandweb

Schilder Neo Rauch veroorzaakt rel met poepschilderij

Kort nieuws - 6 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Leipziger schilder Neo Rauch heeft deze zomer voor ophef gezorgd in de Duitse kunstwereld met een schilderij van een poepende man. Een statement met een aanloop.

Op het schilderij is een man te zien die poept boven een po waarin zijn kwasten staan. Het werk stond met de titel 'Der Anbraüner', vrij te vertalen met 'de bruinschilder', groot afgedrukt in weekblad Die Zeit in juni. Het was Rauchs repliek op een aantijging van kunsthistoricus Wolfgang Ullrich.

Volgens Ullrich is de schilder rechts gezind. Dat zou blijken uit zijn uitspraken en uit enkele titels van zijn werken. Rauch had de 'gedachtenpolitie' in de kunstwereld gehekeld, die bepaalde (rechts-conservatieve) meningen niet toelaat. Het stuk van Ullrich is onderdeel van een debat in de kunstwereld over autonomie en meningsvrijheid. Rauch liet zich niet van 'bruine' sympathiëen betichten en deelde de symbolische oorvijg uit. Die vervolgens weer in alle kunstfeuilletons werd besproken.

Het schilderij werd vorige week voor 750.000 euro verkocht tijdens een veiling voor het goede doel. Dat is zelfs voor een werk van de internationaal zeer goed verkopende Rauch een hoge prijs. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en op het blog van Wolfgang Ullrich.

 

Meer over Neo Rauch op Duitslandweb: Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short in Nijmegen zet dit jaar de Duitse film in de kijker.


Lees meer

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Theatermaker Silas Neumann blaast nieuw leven in een grensdorp dat niet verder kwam dan de tekentafel.


Lees meer

De cultuurbewaker

De cultuurbewaker

Onze columnist Merlijn Schoonenboom wordt afgesnauwd als hij met zijn kinderen een kinderconcert bezoekt. Dat is typisch Berlijns, schrijft hij.


Lees meer

Podcast Achtung! Kerstspecial

Podcast Achtung! Kerstspecial

Een podcast over het Duitse kerstfeest; de tradities, de boom, de adventstijd. Te gast: Axel Wicke en Petra Schulze Göcking.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger