Duitse jeugd vaker in ziekenhuis door alcohol
Nieuws

Achtergrond - 16 april 2009

In Nederland zijn afgelopen jaar 337 kinderen tussen 12 en 17 jaar door overmatig alcoholgebruik in het ziekenhuis beland. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2007, zo blijkt donderdag uit cijfers van Nederlandse ziekenhuizen. In Duitsland is alcoholvergiftiging onder jongeren een nog groter probleem.

Door de redactie

Het zogenoemde binge drinking is in Duitsland nauwelijks afgenomen. Afb: chepedaja, www.flickr.com In 2007 werden 23.165 jongeren tussen de tien en twintig jaar met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen, bracht het Duitse ministerie van Gezondheid in januari naar buiten. Dit betekent een toename van 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Grote boosdoener is zowel in Nederland als in Duitsland het zogenoemde binge drinking (snel en veel drinken). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, is hiervan sprake als op één avond meer dan vijf glazen alcohol worden genuttigd.

Jongens vormen risicogroep

In Nederland is de verhouding tussen opgenomen meisjes (48 procent) en jongens (52 procent) nagenoeg gelijk. De gemiddelde leeftijd bedraagt vijftien jaar. In Duitsland valt de stijging van het aantal jonge meisjes dat in 2007 in het ziekenhuis belandde op. Bijna 2000 meisjes tussen tien en vijftien jaar moesten worden behandeld; dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2000.

De eerste cijfers over 2008 van de Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung, laten een lichte daling van binge drinking zien, al baseren deze cijfers zich niet op ziekenhuisopnames, maar op enquetes onder jongeren. 23 procent van de jongens en 17,7 procent van de meisjes gaf in 2008 aan in de laatste dertig dagen minstens één keer te hebben meegedaan aan 'comadrinken'.

Het alcoholgebruik onder jongeren heeft de aandacht van de politiek. Met campagnes en restricties voor de verkoop trachten overheden de consumptie te verminderen. In maart 2007 overleed in Berlijn een 16-jarige jongen, nadat hij vijftig glazen tequila had gedronken. In de Duitse politiek gingen stemmen op om alcohol voor jongeren onder de achttien jaar te verbieden.

In december vorig jaar werd in Duitsland een nieuwe campagne tegen excessief alcoholgebruik onder jongeren gestart. Onder meer bekende Duitse sporters als voetballer Per Mertesäcker waarschuwen in filmpjes op internet de jongeren voor de gevaren van alcohol.

ad.nl / Bundesministerium für Gesundheit / Bundeszentrale für gesundheitliche Aufkärung

Zie ook:

Anti-alcoholcampagne Stay Gold

Afbeelding:

chepedajam, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger