Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse wapenexport in 2019 flink gestegen

Kort nieuws - 8 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft in 2019 voor een recordbedrag van ruim acht miljard euro aan militair materieel geëxporteerd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het ministerie van Economische Zaken. Het is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

32 procent van de exportvergunningen die door de overheid werden afgegeven was voor oorlogswapens, de rest voor ander militair materieel. Vooral de export naar landen buiten de Europese Unie en de Navo nam toe. Algerije, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Indonesië behoorden tot de tien belangrijkste ontvangende landen.

Tussen 2016 en 2018 daalde het aantal vergunningen voor export van wapens en militaire uitrusting juist. Eind 2018 bedroeg de waarde van de wapenexport bijna vijf miljard euro. De toename in 2019 tot ruim acht miljard euro komt volgens minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) vooral door de lange kabinetsformatie in 2017/2018. In die periode bleven vergunningaanvragen liggen, waardoor ze pas later werden goedgekeurd.

De exporttoename kan voor irritatie zorgen binnen de Grote Coalitie, schrijft Spiegel Online. SPD-leider Norbert Walter-Borjans noemde het onacceptabel dat er steeds meer Duitse wapens in crisisgebieden en dictaturen opduiken. Ook oppositiepartijen Bündnis 90/Die Grünen en Die Linke pleiten al langer voor een strenger wapenexportbeleid. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?

Warum, wieso: betalen Duitsers zo vaak contant?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 2: Duitsers en contant geld

Lees meer

Tassen kopen of zakken vullen

Tassen kopen of zakken vullen

De BTW-verlaging die Duitsland invoert, is een fraai psychologisch instrument, merkt Carsten Brzeski aan zijn gezin.

Lees meer

Economische paleisrevolutie

Economische paleisrevolutie

Dat Duitsland meer wil investeren komt door nieuwe lichting economen op de Duitse ministeries, stelt econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

De gekroonde crisismanager

De gekroonde crisismanager

Duitsland is kampioen in crisismanagement en doet ineens wat lang ondenkbaar was, ziet Carsten Brzeski.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger