Duitse jongeren xenofober dan gedacht
Nieuws

Achtergrond - 18 maart 2009

(18 maart 2009) Duitse jongeren zijn vatbaarder voor extreem-rechts dan gedacht. Tegelijkertijd is het geweld onder jongeren licht afgenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Criminologie, in opdracht van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.   

Extreem-rechtse groeperingen hebben meer aantrekkingskracht op Duitse jongeren dan voorheen werd aangenomen. Afb: dpa/Picture Alliance"Het geweld onder en door jongeren is niet zo erg als het door de media wordt voorgesteld”, aldus onderzoeker Christian Pfeiffer. Dat de politiestatistieken van de laatste jaren iets anders uitwijzen, wijt hij aan het toegenomen aantal aangiftes.

De plek waar jongeren het meest met geweld te maken hebben is niet het schoolplein, maar het ouderlijk huis. “Er is meer sprake van geweld binnen de gezinsituatie dan daarbuiten”, stelt Pfeiffer. “Hoofdschuldigen zijn de ouders.”

Pfeiffers onderzoek, dat dinsdag werd gepresenteerd, is de omvangrijkste Duitse studie naar geweld onder de jeugd. Ongeveer 45 duizend jongeren uit heel Duitsland zijn de afgelopen twee jaar ondervraagd. Hun gemiddelde leeftijd was vijftien jaar. Opvallend was dat jongeren met een niet-Duitse achtergrond vaker als dader of slachtoffer waren betrokken bij geweldsdelicten dan hun autochtone leeftijdsgenoten.

Daar staat tegenover dat Duitse jongeren vatbaarder blijken voor extreem-rechts gedachtegoed dan gedacht. Een op de zeven jongeren is volgens de studie ‘bijzonder xenofoob’ te noemen. Stellingen als ‘De meeste buitenlanders zijn crimineel’, of ‘Duitse allochtonen vormen geen verrijking voor de Duitse cultuur’ konden op veel instemming rekenen.

4,9 Procent van de jongeren zegt deel uit te maken van een extreem-rechtse groepering. Het overgrote deel van hen is jongen. Daarnaast blijkt dat neonazistische organisaties vooral in Oost-Duitsland voet aan de grond hebben.

Opleidingsniveau

Pfeiffer ziet een duidelijke samenhang tussen het opleidingsniveau, geweld en extreem-rechtse sympathieën. Hoe hoger de opleiding, des te geringer is de kans dat jongeren zich wenden tot geweld of radicale politieke standpunten. Volgens de onderzoekers is geweld en radicalisme onder jongeren daarom vooral een sociaal probleem dat met preventieve maatregelen kan worden tegengegaan.

Eerder deze week beklaagde de politievakbond GdP zich nog over het peil van het jongerenwerk in Duitsland, dat door de overheid in de steek wordt gelaten. Zeker in de landelijke gebieden biedt het gebrek aan perspectief en activiteiten voor de jeugd kansen aan extreem-rechtse organisaties. “Dat is niet alleen te bestrijden met campagnes of brochures”, zo waarschuwde de vakbond in Der Spiegel. “Een voetbaltoernooi of een barbecue organiseren is veel effectiever.”

Ook voor de preventie van geweld is een sociale aanpak gewenst, zo concludeert het liberale blad Die Zeit. “Dit onderzoek logenstraft de rechts-populistische roep om hardere straffen”, aldus de krant.

                                                                                      Zeit Online / Spiegel Online

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger