Minder baby's probleem voor minister
Nieuws

Achtergrond - 10 maart 2009

(10 maart 2009) Het aantal geboortes in Duitsland is in het najaar van 2008 flink gedaald. Dit is een teleurstelling voor minister van Gezinsbeleid Von der Leyen. Zij sprak vorige maand in haar Gezinsrapportage juist over een stijgend aantal baby's en zag daarin een bevestiging van haar beleid.

Minister Von der Leyen van Gezinszaken. Afb.: Michael Panse MdL, www.flickr.comHet Duitse geboortecijfer van oktober en november 2008 ligt bijna 12 procent lager dan in dezelfde maanden van 2007. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Statistische Bundesamt, het Duitse centrale bureau voor de statistiek. Om het getal voor heel 2008 niet in de min te laten eindigen, zouden in december 20 procent meer baby’s moeten zijn geboren. Dat is zeer onwaarschijnlijk.

Gezinsbeleid

Minister Ursula Von der Leyen (CDU) bracht in februari nog een rapport uit dat gebaseerd was op een stijgend aantal geboortes in 2008. Dat bevestigde volgens haar het succes van haar aanpak, dat erop gericht is het ouders gemakkelijk te maken kinderen te krijgen en te verzorgen. Zo stimuleert zij vaderschapsverlof, heeft ze het aantal crèches uitgebreid en een royale verlofregeling (het zogeheten Elterngeld) ingevoerd.

Op basis van de eerdere cijfers is die conclusie ook wel te rechtvaardigen. Eerder vorig jaar nam het aantal geboortes wel toe. In totaal werden tot en met november vorig jaar 623.357 kinderen geboren. In 2007 waren het er in de eerste elf maanden 634.350, bijna negenduizend kinderen meer.

Vergelijking

De Süddeutsche Zeitung schrijft dat de minister er nu “mee moet leven dat deze getallen als mislukking van haar beleid worden gezien.” De krant vindt dat Von der Leyen vorige maand te snel conclusies heeft getrokken op basis van de toen beschikbare cijfers.

Als een mogelijke reden voor het dalende aantal geboortes in het najaar van vorig jaar noemt het Duitse instituut voor bevolkingsonderzoek inderdaad de invoering van het Elterngeld. Het lijkt erop dat veel ouders hebben gewacht met het krijgen van hun kind tot de regeling begin 2007 in werking trad. Daardoor nam het aantal geboortes in het najaar van 2007 toe, waardoor nu de vergelijking met 2008 zo slecht uitvalt.

                                Spiegel Online / Süddeutsche.de / Hamburger Abendblatt

Zie ook op het Duitslandweb:

Duitsers krijgen meer kinderen
Generatieconflict splijt politiek
Coalitie ruziet om crècheplaatsen

Afbeelding:

Michael Panse MdL, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger