Beste onderwijs niet in Beieren, maar in Saksen
Nieuws

Achtergrond - 19 november 2008

(19 november 2008) Kleine klassen, weinig immigranten en een Oost-Duitse natuurwetenschappelijke traditie. Dat zijn de verklaringen die gegeven worden voor de hoogste notering van alle Duitse deelstaten voor Saksen op de PISA-ranglijst.

Het internationale logo van het PISA-onderzoekBij de twee voorgaande PISA-studies, die in opdracht van de OESO de kwaliteit van het onderwijs tussen verschillende landen vergelijkt, voerde onder de Duitse deelstaten Beieren de lijst aan. De meest zuidelijke en welvarendste deelstaat van Duitsland is nu dus van die plek verdrongen door het Oost-Duitse Saksen.

De voorzitter van de Duitse lerarenbond Josef Kraus ziet daarin evenwel geen trend: “Saksen, Thüringen, Baden-Württemberg en Beieren hebben altijd onder zich uitgemaakt wie op één komt. Nu is de volgorde weer net iets anders.”

Krimpende bevolking

Kraus ziet duidelijke verklaringen voor de goede positie van Saksen en, op kleine afstand, Thüringen. Vanwege de krimpende bevolking in Oost-Duitsland zijn de klassen kleiner. Bovendien is de natuurwetenschappelijke opleiding al ten tijde van de DDR op hoog niveau geweest.

Ten slotte is het aandeel immigranten, dat de scores vaak drukt, in Oost-Duitsland veel geringer dan in de rest van Duitsland. Kraus: “18 procent van de Beierse bevolking en 24 procent van die in Baden-Württemberg is immigrant; in Saksen ligt dit percentage op 3.”

Middenmoot

Saksen eindigde bij de drie onderzochte onderwijsgebieden natuurkunde, wiskunde en leesvaardigheid - getest op vijftienjarige scholieren - op respectievelijk plaats 2, 6 en 7 van de dertig deelnemende landen. De scores zijn afkomstig van het PISA onderzoek uit 2006.

Duitsland als geheel bevindt zich in dat onderzoek in de middenmoot. Daarmee consolideert het zijn positie in vergelijking met de PISA-ranglijst van 2003, nadat het land zich na de eerste PISA-studie in 2000 in de onderste regionen had teruggevonden. Dat leidde destijds tot veel ophef.

Nederland doet het traditioneel goed in het driejaarlijkse PISA-onderzoek. Bij natuurkunde staat het op de zesde plaats, bij wiskunde op de derde en bij leesvaardigheid op de negende.

                                                                                ZDFHeute / Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger