Reich-Ranicki doet het zelf wel

Achtergrond - 29 oktober 2008

(29 oktober 2009) Het aanstellen van literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki als mogelijke presentator van het ZDF-boekenprogramma Lesen! vormt de nieuwste ronde in de soap die al drie weken voortduurt. Aanleiding was Reich-Ranicki’s kritiek op het niveau van de Duitse tv.

Elke Heidenreich naast Marcel Reich-Ranicki in minder roerige tijden, op een literatuurfestival in 2005. Afbeelding: Picture Alliance / DPA Op 11 oktober zorgde Duitslands bekendste literatuurcriticus Reich-Ranicki voor een klein schandaal door de Deutsche Fernsehpreis voor zijn oeuvre te weigeren. Toen hij tijdens het gala op het podium eigenlijk de ereprijs in ontvangst moest nemen, trok hij van leer. “Ik hoor hier niet tussen. Ik vind het erg dat ik dit hier vanavond heb moeten beleven.”

Vervolgens typeerde hij de Deutsche Fernsehpreis, vergelijkbaar met de uitreiking van de Televizierring, als “onzin” en “overbodig”. Ook gaf de 88-jarige Reich-Ranicki het niveau van de Duitse tv een veeg uit de pan. Daarop stelde Thomas Gottschalk, die hem de prijs had moeten overhandigen, voor in een speciale uitzending over het onderwerp te discussiëren.

Debiel

De volgende dag verscheen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung een stuk van Elke Heidenreich, presentator van het veelbekeken boekenprogramma Lesen!. Daarin nam ze het onverbloemd op voor Reich-Ranicki’s actie, want “hoe triest onze tv-programma’s zijn, hoe armzalig, hoe debiel, hoe cultuurloos, hoe belachelijk.”

Ook Thomas Gottschalk, die ze “dom” noemde, en haar eigen ZDF moesten het in haar column bekopen. “Ik schaam me voor zo’n zender überhaupt nog te werken. Wat mij betreft word ik eruit gegooid, ik ben het sowieso moe ertegen te vechten. Ik bied namens iedereen die ook aan deze toestand lijdt – en dat zijn ook bij deze verloederde zender nog veel mensen – bij Reich-Ranicki mijn plaatsvervangende verontschuldigingen aan voor deze onwaardige avond.”

Miserabel

Uitgerekend Reich-Ranicki zelf nam Gottschalk vervolgens tegen Heidenreich in bescherming. “Thomas als ‘dom’ afdoen is onbeschoft. Elke heeft zich miserabel gedragen,” zo zei hij tegen boulevardblad Bunte. Het ZDF nam op zijn beurt Heidenreichs voorzet serieus en zette haar op 22 oktober op straat. De twee laatste uitzendingen van dit jaar van Lesen!, dat ze sinds 2003 presenteerde, werden geschrapt.

Nu was ze met één van beide uitzendingen toch al in moeilijkheden gekomen, want daarin zou juist Gottschalk te gast zijn. Hij had zijn deelname aan het programma al eerder teruggetrokken. “Het hoort bij mijn baan dat iedereen me ongestraft voor idioot mag uitmaken. Daarvoor compenseert de ZDF me genoeg,” aldus de man die al meer dan twintig jaar Wetten, das…? presenteert.

“Maar iemand die je dom vindt in je eigen literatuurprogramma uitnodigen, getuigt ook niet bepaald van grote wijsheid. En omdat ik graag help waar ik kan, blijf ik daarom maar thuis,” zo Gottschalk in Bunte.

Hoog literair niveau

Volgens de laatste berichten van Bunte hebben Heidenreich en Gottschalk hun dispuut inmiddels bijgelegd. De laatste had Heidenreich een e-mail geschreven, waarop zij volgens hem direct en uitvoerig had geantwoord. “Onze briefwisseling bevindt zich op een hoog literair niveau, maar is privé en zal dat blijven,” zo vertelde Gottschalk het blad.

Reich-Ranicki is nu door het ZDF aangetrokken om te adviseren bij de opvolging van Heidenreich voor haar programma. De zender hoopt dat de man die van 1988 tot 2001 het succesvolle literatuurprogramma Das literarische Quartett presenteerde zelf ook een paar keer per jaar als gastheer zal optreden in Lesen!.

Daarnaast heeft Reich-Ranicki de keuze uit drie mannen, wier namen circuleren: de literatuurexpert van de ARD Denis Scheck, presentator en komiek Harald Schmidt of cabaretier Hape Kerkeling. Of hij van mening is dat zij het niveau van de Duitse tv kunnen opkrikken, is niet bekend.

                                                                                       Welt Online / FAZ.NET

Aanbevolen door de redactie:

Heidenreichs FAZ-column: Reich-Ranickis gerechter Zorn
Reich-Ranicki's optreden tijdens de Fernsehpreis-uitreiking (YouTube)

Afbeelding:

DPA / Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger