Marcel Reich-Ranicki: geliefd en gevreesd
Grootste literatuurcriticus van Duitsland overleden
Achtergrond - 19 september 2013
Zijn oordeel brak en maakte schrijvers. Ooit liet hij zich op de omslag van Der Spiegel afbeelden terwijl hij een roman van Günter Grass verscheurde, om twee jaar later lyrisch over dezelfde auteur te spreken.Tot zijn dood, woensdag op 93-jarige leeftijd, zorgde Marcel Reich-Ranicki regelmatig voor opschudding in literair Duitsland.
Marcel Reich-Ranicki, de Duitse ‘literatuurpaus’, was de invloedrijkste literatuurcriticus van het naoorlogse Duitsland. Ranicki was fel in zijn literatuurkritiek, uit liefde voor de literatuur. Want, zo citeert Spiegel Online hem: “Zonder liefde voor de literatuur geen literatuurkritiek.”
Van zijn autobiografie ‘Mein Leben’ (1999) werden 1,2 miljoen exemplaren verkocht, mede door de dramatische oorlogservaringen die hij hierin optekende. Marcel Reich werd op 2 juni 1920 geboren in het Poolse Wloclawek an der Weichsel in een Duits-Pools Joods gezin. Tijdens de oorlog viel het uit elkaar: Zijn ouders en broer overleefden de naziterreur niet. Ranicki sloot zich aan bij de ‘Warschau Untergrund’ en kon zo overleven.
Na een tijd in het buitenland keerde Reich-Ranicki terug naar Duitsland, waar hij zich verbaasde over de literatuurkritiek. Hij vond die onbegrijpelijk en verwarrend. Zelf wilde hij luid en duidelijk zeggen waar zijn kritiek voor stond. Tot zijn dood heeft hij in de Frankfurter Allgemeine Zeitung geschreven. Hoofdredacteur Frank Schirrmacher kon het eigenzinnige karakter van zijn collega waarderen: ‘’Op het moment dat ik zijn necrologie schrijf, hoor ik hem zeggen: Je moet schrijven wat de man waard was, niet waar hij naar school ging!’’
In 1988 werd hij een tv-persoonlijkheid door het ZDF-programma ‘Das Literarische Quartett’, een ZDF-uitzending waarin hij samen met drie collega’s Duitse boeken besprak. Het programma was erg populair. Ranicki zocht altijd de discussie op. Zijn tegenstanders verweten hem dat het hem niet om de te bespreken boeken ging, maar om de polemiek. Door zijn provocerende literatuurkritiek was hij geliefd, maar ook gevreesd.
Lees meer over 'Cultuur':
‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.
Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Deutsches Kino: Duitsland in 5 films
Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.
Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond
De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.
Reacties
Geen reacties aanwezig