Grootste Duitse bankenfusie in tien jaar is rond
Nieuws

Achtergrond - 1 september 2008

(1 september 2008) De Duitse verzekeraar Allianz verkoopt zijn verliesgevende dochter Dresdner Bank voor 9,8 miljard euro aan Commerzbank, zo werd zondag bekend. De verkoop betekent de eerste grote bankenfusie in Duitsland sinds tien jaar. Beide instellingen zullen samen de een na grootste bank in het land vormen.

Hoofdkantoor Dresdner Bank. Afb: loop_oh, www.flickr.comAllianz heeft het door de kredietcrisis geteisterde Dresdner Bank al langer in de etalage staan. Het bankonderdeel werd door de Beierse verzekeraar in 2001 voor 24 miljoen euro gekocht, maar het bleek geen gelukkige aquisitie. Dresdner Bank heeft sindsdien de winsten van Allianz gedrukt.

Riskante zet

Zo is het Allianz nooit gelukt Dresdner Bank te integreren in de eigen activiteiten en winstgevend te maken. Het is maar zeer de vraag of Commerzbank, die ook leed onder de kredietcrisis, wel hierin zal slagen.‘Dit is een riskante zet van Commerzbank’, stelt analist Dirk Becker in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. "De kredietcrisis is nog niet voorbij, terwijl de Duitse economie dreigt te stagneren." Volgens beurswatchers neemt vooral topman Martin Blessing van Commerzbank een enorm risico, vooral omdat hij nog maar kort in dienst is bij de bank.

Nu de overname door Commerzbank na maandenlange onderhandelingen een feit is, blijft Dresdner Bank wel in Duitse handen. Lange tijd had China Development Bank (CDB) de beste papieren voor de overname. Zo zouden de Chinezen naar verluidt enkele honderden miljoenen meer hebben geboden voor de bank, maar waren te onduidelijk over de details, waardoor Commerzbank uiteindelijk zondagmiddag aan het langste eind trok.

Volgens critici zou een overname door CDB het aantal ontslagen hebben beperkt. Van de negenduizend te schrappen banen, zullen 6500 in Duitsland verloren gaan. Duitse media reageren wel positief op het feit dat Dresdner Bank in Duitse handen blijft. Veel Duitse middenstanders zijn rekeninghouder bij de van oorsprong Saksische instelling en zien hun vermogen liever niet beheerd door een staatsgeleide Chinese bank. De vorming van een tweede grote Duitse bank naast marktleider Deutsche Bank, kan ook de positie van Frankfurt als het belangrijkste Europese financiële centrum na Londen versterken.

Kredietcrisis

Beleggers reageerden vanochtend op de beurs in Frankfurt negatief op de overname van Dresdner Bank, waardoor het aandeel Commerzbank zo´n zeven proces moest inleveren. Volgens analisten heeft Commerzbank zich verkeken op de financiële gevolgen van de overname. Dat de bank de transactie in twee fases moet voltooien, wekt argwaan op de beursvloer. De vraag rijst of Commerzbank midden in de kredietcrisis wel geld genoeg in kas heeft om de overname tot een succes te maken.

Logo Dresdner Bank. Afb: www.dresdnerbank.deDeze angst is reëel omdat marktleider Deutsche Bank eerder dit jaar al miljarden moest afschrijven op risicovolle Amerikaanse hypotheken. Het voortbestaan van branchegenoot IKB Industrie Bank, hing begin dit jaar aan een zijden draadje door de kredietcrisis, waarna de instelling enige weken geleden door een Amerikaanse durfinvesteerder werd overgenomen. Ook de Duitse Postbank staat te koop, maar niemand heeft nog concrete interesse getoond. Commerzbank heeft aangekondigd niet aan het biedingproces mee te zullen doen.

Mocht de fusie succesvol verlopen, zal de merknaam Dresdner Bank waarschijnlijk na 136 jaar worden afgeschaft. Ook het typerende donkergroene logo van de bank, geïnspireerd door de kleur van het Saksische koningshuis, zal dan wellicht tot het verleden behoren.

Faz.net / sueddeutsche.de

Afbeeldingen:
loop_oh, www.flickr.com
Dresdner Bank

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger