Berlijn pompt 8,2 miljard in Commerzbank
Nieuws

Achtergrond - 3 november 2008

(3 november 2008) Commerzbank ontvangt 8,2 miljard euro aan staatshulp. Voor het eerst doet een grote private bank een beroep op het reddingspakket voor de financiële sector van de Duitse regering. Commerzbank besloot hiertoe na een miljoenenverlies in het derde kwartaal.

Commerzbank is de eerste grote private bank die bij de Duitse overheid aanklopt voor steun. Afb: DPA/Picture AllianceDe bank leed in de afgelopen verslagperiode  een verlies van 285 miljoen euro als gevolg van de kredietcrisis. Met de overheidssteun wil Commerzbank de eigen kapitaalbasis versterken om zo concurrerend te blijven.

Het overheidsingrijpen is vergelijkbaar met de kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse overheid in bankverzekeraar ING. Door de miljardensteun wordt de Duitse regering nu grootaandeelhouder geworden in de tweede bank van Duitsland.

Daar staat tegenover dat Commerzbank over 2008 en 2009 geen dividend uitkeert aan de aandeelhouders. Daarnaast worden de salarissen van de bestuurlijke top van de bank begrensd tot een half miljoen euro. Eventuele bonussen worden geschrapt.

Commerzbank is de eerste grote bank die van het reddingspakket gebruik maakt. Op 13 oktober kondigde Berlijn aan zo’n vijfhonderd miljard euro vrij te maken voor banken in nood. Totnogtoe hebben alleen de Bayerische Landesbank en Hypo Real Estate de mogelijkheid benut. De regionale bank WestLB en HSH Nordbank zouden overheidssteun overwegen.

"Wij zijn altijd een voorstander geweest van het reddingspakket”, aldus bestuursvoorzitter Martin Blessing van Commerzbank. “Wij maken van deze mogelijkheid gebruik omdat het beter is voor de bank, onze medewerkers en klanten.”

Een andere belangrijke reden is dat Commerzbank met de extra miljarden de geplande overname van Dresdner Bank niet in gevaar ziet komen. Op 31 augustus dit jaar maakte Commerzbank de overname van 9,8 miljard euro bekend. Het is de grootste overname in het Duitse bankenlandschap van de afgelopen tien jaar.   

Taboe doorbroken

Door de overheidssteun voor Commerzbank lijkt het taboe rond het reddingspakket doorbroken. Binnen de Duitse financiële sector gold het een lange tijd als een schande en een teken van zwakte aanspraak te maken op overheidssteun. Zo stelde de bestuursvoorzitter van Deutsche Bank Josef Ackermann onlangs zich te schamen als hij bij de regering om hulp zou moeten vragen.

Dit leverde Ackermann meteen veel kritiek op. Bondskanselier Merkel riep vorige week de Duitse banken en verzekeraars op van het reddingspakket gebruik te maken als dat nodig is. De trots van de bankiers mocht het herstel van de sector niet in de weg staan.

Trots

Gisteren herhaalde Deutsche Bank-topman Ackermann dat de grootste bank van Duitsland geen hulp van de staat nodig heeft. “Ondanks de kredietcrisis maken wij nog steeds winst. Daar mag Duitsland best trots op zijn”, zo stelde een zelfverzekerde Ackermann voor de publieke tv-zender ZDF.

Ackermann benadrukte nogmaals geen tegenstander van het reddingspakket te zijn. “Wij hebben een stabiele financiële sector nodig. De banken die er slecht voor staan hebben dringend hulp nodig, want een sterke concurrentie is ons belang”, aldus Ackermann.

                                                                        Spiegel Online / faz.net / heute.de

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger