Italiaanse bank neemt HypoVereinsbank over
Nieuws

Achtergrond - 13 juni 2005

(13 juni 2005) Duitslands op één na grootste bank, de HypoVereinsbank (HVB) uit München, zal worden overgenomen door het Italiaanse UniCredito. Het gaat hierbij om de grootste grensoverschrijdende bankenfusie uit de Europese geschiedenis. Er zullen ruim negenduizend arbeidsplaatsen verloren gaan, voornamelijk in Oost-Europa. In Duitsland zullen ruim tweeduizend banen wegvallen.

De nieuwe bank die zal ontstaan na de fusie zal qua grootte de negende bank van Europa worden met een volume van 730 miljard euro. UniCredito zal de HVB overnemen door voor elk HVB-aandeel vijf UniCredito aandelen te bieden, hetgeen bij de huidige waarde van een HVB-aandeel neerkomt op 15,1 miljard euro. De bank zal zo'n 127 duizend mensen werk bieden. De HVB heeft nu 26 duizend mensen in dienst. In oktober van dit jaar moet de fusie rond zijn. Zowel de HVB als UniCredito hebben een groot netwerk in Oost-Europa. In deze regio zullen ook de meeste arbeidsplaatsen, zo'n zevenduizend, verloren gaan. In Italië zal slechts een "hand vol" banen wegvallen.

De HVB heeft de afgelopen drie jaar 5,7 miljard euro verlies geleden en was al een aantal maanden met de Italiaanse bank in onderhandeling. Gisteren adviseerde de Raad van Commissarissen van de HVB de aandeelhouders akkoord te gaan met de overname. In Midden- en Oost-Europa zal de nieuwe bank marktleider worden. Directeur van de nieuwe bank zal Allessandro Profumo van UniCredito worden. Dieter Rampl van de HVB zal voorzitter van de Raad van Commissarissen van UniCredito worden.

Financial Times Deutschland
Unicredit kauft HypoVereinsbank

FAZ.NET
Zweitausend deutsche Arbeitsplätze auf der Streichliste

Die Welt
UniCredito übernimmt die HypoVereinsbank

Spiegel Online
Neuer Kreditriese überholt Deutsche Bank

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger