Duitslandweb logo Duitslandweb

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Achtergrond - 12 juli 2022 - Auteur: Lynn Stroo

Precies een jaar geleden, op 13 en 14 juli 2021, werd Duitsland getroffen door een watersnoodramp. Ruim 180 mensen kwamen om het leven bij de grote overstromingen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Huizen, bruggen en wegen werden compleet weggevaagd. Het is een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'
© Jean-Christophe Verhaegen/ European Union 2021
Opruimwerkzaamheden in Bad Neuenahr/Ahrweiler, 20 juli 2021

Hoe het begon:

Op 13 juli 2021 begint het hevig te regenen, vooral in het westen van Duitsland. Er valt zoveel water dat kleine rivieren buiten hun oevers treden. Straten en huizen lopen onder en bomen vallen om. Er valt twee keer zo veel regen als normaal in de hele maand. De hele nacht en volgende dag houdt het noodweer aan. Kleine rivieren veranderen in allesverwoestende watermassa’s die op sommige plekken metershoog door de straten en huizen kolken. Alles wordt vernietigd of meegesleurd. De mensen in de getroffen gebieden worden niet op tijd of onvoldoende gealarmeerd. Evacuaties komen op meerdere plaatsen te laat.

Het Ahrtal in de Eifel, een smal, schilderachtig dal van de rivier de Ahr, wordt extreem hard getroffen. Alleen daar al komen 134 mensen om het leven. Daarnaast raken ongeveer 800 mensen gewond en worden tientallen mensen vermist. Duizenden inwoners verliezen hun huis. De totale schade door de overstromingen in de twee deelstaten wordt geraamd op 30 miljard euro. 

Hoe staat het er nu voor?

Ondanks een overweldigende golf van solidariteit - vrijwilligers meldden zich massaal om te helpen en inzamelingsacties leverden honderden miljoenen op - is het gebied nog niet hersteld van de ramp. Wegen en bruggen zijn op veel plekken provisorisch gerepareerd. Sommige wandel- en fietspaden zijn nog niet begaanbaar, net als parkeerplaatsen. Wie het gebied wil bezoeken, wordt daarom geadviseerd met het openbaar vervoer te komen

Zoals altijd na grote rampen kondigden politici snelle hulp aan voor de slachtoffers van de Flutkatastrophe. De realiteit ziet er anders uit, schrijft Focus Online in een terugblik: ‘Slachtoffers van de overstromingen moeten zich een weg banen door een bureaucratische jungle’ voor financiële compensatie. Een jaar na dato heeft nog lang niet iedereen een vergoeding gekregen. Ook is nog een kwart van de verzekeringsclaims niet afgehandeld, meldde het magazine Wirtschafts Woche recent. Er is bovendien vaak gebrek aan materiaal en werklieden. 

De wederopbouw verloopt op sommige plekken moeizaam. Begin juli demonstreerden enkele honderden watersnoodslachtoffers uit het Ahrtal bij de deelstaatregering in Mainz. ‘Ons Ahrtal is nog altijd verwoest, niemand die ons hoort’, stond op één van de protestborden. Ze vinden dat de subsidies uit het wederopbouwfonds veel te traag worden uitbetaald. Belangrijke herstelwerkzaamheden blijven daardoor liggen. 

Aan een nieuw alarmerings- en noodplan in geval van een ramp -iets wat er vorig jaar nog niet was- wordt momenteel gewerkt, maar het is er nog niet. De hervorming van de rampenbestrijding lijkt momenteel te verzanden in discussies over bevoegdheden. ‘Als er de komende dagen een mega-overstroming zou komen, moet die opnieuw zonder plan worden bestreden’, concludeert Deutschlandfunk. En dat terwijl meteorologen er rekening mee houden dat excessen zoals de watersnoodramp van juli 2021 vanwege de klimaatverandering vaker zullen voorkomen. 

Documentaire

De Duitse zender ARD zendt woensdagavond de documentaire Die Flut: Chronik eines Versagens uit, waarin gereflecteerd wordt op wat er vorig jaar misging tijdens de watersnoodramp. De documentaire is al te zien op hun website, ook in Nederland.

Op de website van omroep SWR is het laatste nieuws over de wederopbouw te volgen in een liveblog.

Op 14 juli hangen in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen de vlaggen halfstok.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Duizenden mensen in Duitsland belanden jaarlijks in de cel omdat ze zonder kaartje met het openbaar vervoer reizen.


Lees meer

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Historicus Hedwig Richter en socioloog Willem Schinkel debatteerden in Amsterdam over democratie.


Lees meer

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?


Lees meer

De punkers

De punkers

Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger