Wisselend succes Duitse clubs in Europa

Achtergrond - 19 september 2008

(19 september 2008) De deelnemende Duitse voetbalclubs wisten deze week tijdens hun eerste Europese optredens van het nieuwe seizoen weinig indruk te maken. Toch lijkt alleen Borussia Dortmund kansloos voor de volgende ronde.

Door de redactie

Dinsdag viel in het Weserstadion in Bremen weinig te genieten. Afb: AFCkeeper95, www.flickr.comDe Dortmunders verloren gisteren in eigen huis kansloos van het Italiaanse Udinese Calcio met 0-2. Twee verdedigingsfouten in de eerste helft werden de vereniging van trainer Jürgen Klopp fataal. De geel-zwarten hebben over twee weken in Udine een waar wonder nodig om de Italianen de weg te versperren naar de groepsfase in de UEFA-Cup.

HSV is momenteel de trotse lijstaanvoerder in de Bundesliga, maar kon gisteren op Europees niveau evenmin indruk maken. Tegen de onbekende Roemenen van Unirea Urcizeni kwamen de Hamburgers niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

VfL Wolfsburg trof thuis in de UEFA-cup ook een Roemeense tegenstander. Spits Grafite benutte een penalty namens de club uit de Volkswagenstad tegen Rapid Boekarest. Met de kleinst mogelijke voorsprong wacht het team van coach Felix Magath nog een moeilijke avond in de Roemeense hoofdstad.

VfB Stuttgart reisde af naar Bulgarije waar het met 1-2 won van Cherno More uit Varna. De Zuid-Duitsers brachten zichzelf in de eerste helft nog in moeilijkheden en zochten na 45 minuten met een 1-0 achterstand de kleedkamer op. Na de rust stelde Mario Gomez orde op zaken. De Duitse international zorgde met twee goals voor een uitoverwinning van zijn werkgever.

Schalke 04 kende dinsdag weinig problemen met het Cypriotische Apoel Nikosia. De koningsblauwen van de Nederlandse trainer Fred Rutten wonnen met 1-4 op het mediterrane eiland.

Hertha BSC kon in Berlijn niet imponeren tegen het zwakke Saint Patrick Athletic. De Ieren wisten in het bijna lege Olympiastadion in de eerste helft de nul te houden, maar bezweken na de pauze. Nicu en de Braziliaan Cicero troffen doel namens Hertha: 2-0.

Champions League

Op het hoogste Europese niveau blameerde Werder Bremen zich dinsdag tegen Anorthosis Famagusta uit Cyprus: 0-0. De Duitse vice-kampioen wist in zijn openingswedstrijd van het Champions League-seizoen de Cypriotische verdediging geen moment in verlegenheid te brengen. Aangezien Famagusta aanvallend niets wist in te brengen, viel er weinig te genieten in het Weserstadion.

Bayern München tenslotte is de Champions League woensdag goed begonnen met een nuttige uitoverwinning tegen Steaua Boekarest. In de stromende regen scoorde de Belgische verdediger Daniël van Buyten het winnende doelpunt namens de Zuid-Duitsers, die duidelijk last hadden van het slechte veld.