Redelijke Europese resultaten Duitse clubs

Achtergrond - 24 oktober 2008

(24 oktober 2008) Terwijl het Nederlandse clubvoetbal op een matige Europese speelronde terug kijkt, slaat de balans voor de deelnemende Duitse clubs gunstiger uit. Alleen VfB Stuttgart moest een kansloze nederlaag slikken.

Schalkespits en inmiddels ex-international Kevin Kuranyi van Schalke 04 in duel met Mamadou Sakho van Paris St. Germain. Schalke won de UEFA-cupwedstrijd met 3-1. Afb: DPA/Picture AllianceSchalke 04 kende gisteravond in Gelsenkirchen in het UEFA-cuptreffen met Paris St. Germain weinig problemen: 3-1. Bij de Duitsers eiste spits Kevin Kuranyi de hoofdrol op. De Braziliaans-Panamese Duitser kwam de afgelopen week nog veelvuldig negatief in het nieuws, na zijn ruzie met bondscoach Joachim Löw.

De spits zette de ploeg van trainer Fred Rutten nog voor de rust op 2-0, nadat Larrys Mabiala met een eigen doelpunt de Parijzenaars op achterstand zette. Halil Altintop tekende in de zeventigste minuut voor de 3-0, waarmee aan alle twijfel een einde kwam. Clemente Chantome redde in de blessuretijd de Franse eer.

Op zes november speelt Schalke zijn tweede wedstrijd in poule A tegen het Spaanse Racing Santander, dat gisteravond overigens met 1-0 verloor in Enschede van FC Twente.

HSV nam drie punten mee uit Slowakije, waar het met 2-1 won van MSK Zilina. Treffers van Mladen Petric en Ivica Olic gaven de Hamburgse zege een Kroatisch tintje. Emil Rilke deed in de zeventigste minuut nog wat terug namens de Slowaken, maar de huidige koploper van de Bundesliga gaf daarna niets meer weg.

Op 27 november neemt het HSV van trainer Martin Jol het in eigen huis op tegen Ajax. De Amsterdammers moeten dan in Hamburg punten pakken. Trainer Marco van Basten zag zijn ploeg gisteravond in Birmingham met 2-1 verliezen van Aston Villa.

Het Berlijnse enfant terrible Marko Pantelic bracht zijn club Hertha BSC in het eigen Olympiastadion redding tegen Benfica. De Servische spits die doorgaans meer opvalt door ruzies en schorsingen, bracht Hertha twintig minuten voor tijd met een bekeken schot weer op gelijke hoogte. Angel di Maria opende kort na rust de score namens de Portugezen.

Andrei Voronin liet kort voor tijd na het pleit in Berlijns voordeel te beslechten. De Oekraïnse spits in Duitse dienst zag zijn inzet in het zijnet verdwijnen. Over twee weken reist Voronin naar zijn vaderland waar Hertha dan in groep B Metallist Charkov ontmoet.

VfB Stuttgart trof in de eerste poulewedstrijd in groep C een loodzware tegenstander. De Zuid-Duitsers traden in Spanje aan tegen de UEFA-cupwinnaar van 2006 en 2007 Sevilla. De Spaanse titelverdediger had een kleine twintig minuten nodig om het Duitse verzet te breken.

In de achttiende minuut zag doelman Jens Lehmann er niet goed uit toen de directe vrije trap van de Spaanse Ivoriaan Ndri Romaric doel trof. Een kleine minuut later konden de fans van Sevilla weer feest vieren, toen de Braziliaan Renato met een kopbal de voorsprong verdubbelde.

De Spanjaarden vonden het hierna wel prima, zakten terug en lieten de Duitsers het spel maken. Tot doelrijpe kansen leidde dit niet meer. Over veertien dagen ontvangen de Zwaben thuis in Stuttgart de Servische kampioen Partizan Belgrado.

Champions League

In de Europese koningsklasse deed FC Bayern dinsdag wat het dit seizoen in de Bundesliga vaak naliet: winnen. De geplaagde Beierse trainer Jürgen Klinsmann heeft weer wat lucht nadat hij zijn ploeg in München met 3-0 zag winnen van Fiorentina.

Al in de vierde minuut bracht Miroslav Klose de Duitsers aan de leiding. Bastian Schweinsteiger zorgde na een half uur spelen ervoor dat de FC Bayern met een redelijk comfortabele 2-0 voorsprong kon rusten. Na de pauze zetten de Florentijnen flink aan, maar de Beierse verdediging hield stand. Vlak voor tijd besliste de Braziliaan Zé Roberto namens de Duitsers de wedstrijd.

Bayern-spits Luca Toni wist ook tegen zijn oude ploeg het doel niet te vinden. De Italiaanse international verkeert al maanden in een vormcrisis en werd na een uurtje spelen weer gewisseld. Op 5 november mag hij het weer proberen, als FC Bayern naar Florence vertrekt.

Werder Bremen tenslotte weet al lange tijd niet meer wat winnen is in de Champions League. De Noord-Duitsers grossieren in gelijke spelen. Na de 0-0 tegen het Cypriotische Anorthosis Famagusta en de 1-1 tegen Inter Milaan, hield Werder niet meer dan een punt over aan het treffen met Panathinaikos in Athene: 2-2.

De Duitse international Per Mertesacker opende de score namens Werder na een krap half uur spelen. Vangelis Mantzios zorgde er tien minuten later voor dat de Grieken van trainer Henk ten Cate niet met een achterstand de rust ingingen.

In de tweede helft probeerde Werder de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar het was Panathinaikos dat scoorde. Wederom was het Mantzios die de verdedigende zwakte van de Noord-Duitsers bloot legde. Vijf minuten voor tijd wist Hugo Almeida voor Bremen nog een schamel punt te redden.