Bremen stelt teleur, Wolfsburg op schot

Achtergrond - 7 november 2008

(7 november 2008) De Europese speelronde deze week bracht het Duitse voetbal hoogte- en dieptepunten. Wolfsburg steeg boven zichzelf uit tegen Heerenveen in de UEFA-cup, terwijl Champions League-deelnemer Werder Bremen zich na een kansloze nederlaag kan richten op de Bundesliga.

Jacek Kzrynowek (l) van VfL Wolfsburg in duel met Heerenveen-middenvelder Danijel Pranjic. Afb: DPA/Picture AllianceVfL Wolfsburg kende een uitstekende ouverture in groep F van de UEFA-cup. In het eigen Volkswagenstadion werd Heerenveen met 5-1 over de knie gelegd. Na een half uur spelen kwamen de Friezen nog wel op voorsprong door een inzet van de Fin Mika Väyrynen.

Binnen tien minuten draaiden de Duitsers de rollen om. Nadat Edin Dzeko namens de Duitsers vier minuten later voor de gelijkmaker tekende, zette Grafite Wolfsburg nog voor rust op voorsprong.

Na de rust was het gedaan met de tegenstand van Heerenveen. Zvjezdan Misimovic scoorde het derde doelpunt voor de Wolfsburgers vijf minuten na rust. Een half uur voor tijd kon Dzeko voor de tweede keer feestvieren, maar nog was het leed voor de Friezen nog niet geleden. Jacek Krzynowek bracht kort daarna de 5-1 eindstand op de borden.

In groep A trof Schalke 04 gisteravond Racing Santander en hield daaraan een punt over: 1-1. De ploeg van trainer Fred Rutten had weinig in te brengen in Spanje. Schalke werd meteen na het beginsignaal in de eigen verdediging gedrukt. De uitstekend spelende doelman Manuel Neuer voorkwam dat de koningsblauwen op een vroege achterstand kwamen.

Een kwartier na de rust was Neuer kansloos op een inzet van Mohamed Tchité. Daarna kwamen de Duitsers niet meer in serieuze problemen tegen de Spaanse nummer vijftien op de ranglijst en loerde rustig op de counter. Met succes. De Nederlandse international Orlando Engelaar zorgde in de 63e minuut voor de eindstand.

VfB Stuttgart heeft de kansloze nederlaag tegen Sevilla twee weken geleden weer enigszins goedgemaakt. Gisteravond versloegen de Zuid-Duitsers in eigen huis de Servische kampioen Partizan Belgrado met 2-0.

Stuttgart verzuimde afstand te nemen van de Serviërs, ondanks een veldoverwicht. Vaak ontbrak het de ploeg van trainer Armin Veh aan geluk. Zo raakten Martin Lanig en Elson respectievelijk de paal en de lat.

Een kwartier voor tijd was het dan eindelijk raak. De Duitse international Mario Gomez verschalkte de Servische doelman met een schot van twintig meter afstand. Vijf minuten later rondde hij een Duitse counter koelbloedig af, waardoor de punten in de tas waren.

De overwinning is zeer welkom voor de geplaagde coach Veh, die precies duizend dagen in dienst was bij de Zwaben. Voorafgaand aan het UEFA-cuptreffen met Partizan, verloor Stuttgart twee keer op rij in de Bundesliga.

Hertha BSC had ook nog wat goed te maken na de 1-5 thuisnederlaag tegen Werder Bremen afgelopen zaterdag. Maar gisteravond kwamen de Berlijners in Oekraïne niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Metallist Charkov.

Na dit resultaat moet Hertha zich serieus zorgen maken over de perspectieven voor de volgende ronde. Op 3 december moeten de Berlijners in eigen stadion winnen van de Turkse topclub Galatasaray.

Gezien het spelbeeld maakte Hertha de meeste aanspraak op een overwinning, maar de Duitsers misten de scherpte voor het Oekraïnse doel. Positief voor de Berlijnse coach Lucien Favre was dat zijn ploeg defensief niets weggaf.

Champions League

FC Bayern mag zich voorzichtig gaan opmaken voor de achtste finales in de Champions League. Woensdag speelde de Duitse kampioen met 1-1 gelijk in Italië tegen Fiorentina. In de eerste helft speelden de Zuid-Duitsers ver onder hun mogelijkheden.

De Roemeense spits in Italiaanse dienst Adrian Mutu maakte hier in de elfde minuut dankbaar gebruik van. Het was vooral aan keeper Michael Rensing te danken dat de Florentijnse dadendrang zich niet vertaalde naar meer tegengoals.

Pas laat in de tweede helft beet de Duitse Rekordmeister van zich af. Een schot van Lucas Podolski werd door de keeper Sebastien Frey van Fiorentina nog gekeerd, maar tien minuten later was hij kansloos op een inzet van Tim Borowski. Twee minuten later had Bayern-spits de overwinning veilig kunnen stellen, maar hij faalde. Het behaalde punt levert Bayern wel de koppositie in groep F op.

Europees overwinteren zit er voor Werder Bremen waarschijnlijk niet meer in. De Noord-Duitsers legden dinsdag in het eigen Weserstadion een uitermate povere partij op de mat tegen het Panathinaikos van trainer Henk ten Cate: 0-3. Met drie punten uit vier wedstrijden bezet Werder nu de laatste plaats in groep B.

Wil Bremen nog aanspraak maken op de volgende ronde, dan zal er gewonnen moeten worden van het opvallend goed presterende Cypriotische Anorthosis Famagusta en Inter Milaan. Maar in de huidige vorm zullen de Noord-Duitsers kanonnenvoer zijn voor deze tegenstanders.

Op de overwinning van de Grieken viel niets af te dingen. Werder kon het spel niet maken en creëerde daarom nauwelijks kansen. Pas in de tweede helft sloeg Panathinaikos toe. Mantzios (58), Karagounis (70) en Tzilios (83) stelden de Griekse zege veilig.