Werder en FC Bayern doen goede zaken in CL
Nieuws

Achtergrond - 2 oktober 2008

(2 oktober 2008) Werder Bremen blijft uitzicht houden op overwintering in de Champions League. Gisteravond hielden de Noord-Duitsers in Milaan Internazionale op 1-1. Na twee speelrondes bezet Werder de derde plaats in groep B. Bayern blijft eerste in groep F na een gelijkspel tegen Olympique Lyonnais.

Werder Bremen haalde buitenshuis tegen Inter Milaan het eerste punt in de Champions League door een 1-1 gelijkspel. Afb: AFCkeeper95, www.flickr.comClaudio Pizarro eiste de hoofdrol voor zich op namens Werder. De spits trof even voor rust de paal. Een half uur voor het eindsignaal was de Peruaan in Duitse dienst wel trefzeker na een voorzet van Mesut Özil.

In de laatste seconden van de blessuretijd had Pizarro drie punten veilig kunnen stellen voor zijn werkgever. Inter-keeper Julio Cesar had de grootste moeite met een vrije trap van Naldo, maar Pizarro wist van de rebound niet te profiteren. Vanuit vrijstaande positie plaatste hij de bal in het zijnet.

Met een overwinning had Werder gezien het spelbeeld teveel gekregen. In de dertiende minuut kwamen de Duitsers op achterstand nadat de Braziliaan Maicon met een stiftje Werder-doelman Tim Wiese kansloos liet. Dezelfde Wiese behoedde Werder kort voor rust voor een nog grotere achterstand door de inzet van de pas achttienjarige Mario Balotelli te keren.

Zeker in het eerste bedrijf legde het Milanese sterrenensemble de tekortkomingen van Werders verdediging bloot. Al na 27 seconden kon Adriano ongehinderd uithalen op het Duitse doel, na een voorzet van ex-Ajacied Zlatan Ibrahimovic, maar de Braziliaan zag zijn inzet net over het doel verdwijnen.

Werder kon pas tegen de rust aanvallend een vuist maken. De Oostenrijkse verdediger Sebastian Prödl raakte de paal, waarna Pizarro de afketsende bal nog bijna tot een doelpunt wist te promoveren.

In de tweede helft trachtte Inter de magere voorsprong te consolideren, waardoor Werder meer druk naar voren kon zetten. Pas na de gelijkmaker van Pizarro nam Inter afstand van de behoudende speelstijl, maar de Duitse verdediging was ditmaal wel bestand tegen de Italiaanse aanvalsdrang.

Voor Werder staat het behaalde resultaat gelijk aan een overwinning. De ploeg van trainer Thomas Schaaf is de laatste jaren stamgast in de Champions League, maar haalde tot gisteravond in uitwedstrijden tegen de grote Europese topclubs geen enkel punt.

Ook Bayern speelt gelijk

Bayernfans zagen dinsdag in München hun club met 1-1 gelijk spelen tegen Olympique Lyonnais. Afb: Probek, www.flickr.comDinsdag zagen 67 duizend toeschouwers hoe Bayern München in eigen huis met 1-1 de punten deelde met het Franse Olympique Lyonnais. Na drie pijnlijke nederlagen in de Bundesliga, wist de Duitse Rekordmeister wel de eerste plaats van groep F van het kampioenenbal vast te houden, nadat groepsgenoten Fiorentina en Steaua Boekarest in een onderling treffen niet verder kwamen dan een doelpuntloos gelijkspel.

De hevig bekritiseerde Bayerntrainer Jürgen Klinsmann zorgde voor de aftrap voor grote opwinding in de Beierse hoofdstad, door aanvoerder Mark van Bommel voor de derde keer in korte tijd te passeren. De Argentijnse verdediger Martin Demichelis nam de plaats centraal op het middenveld van de Limburger over.

Dat de Argentijn op het middenveld niet goed uit de voeten kan, is vorig seizoen al gebleken na experimenten van toenmalig trainer Ottmar Hitzfeld. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Süddeutsche Zeitung levert Van Bommel daarom vandaag wellicht zijn aanvoerdersband in.

De voormalige PSV’er zal met genoegen hebben gezien dat Klinsmanns tactische ingreep aanvankelijk rampzalige gevolgen had voor FC Bayern. Uitgerekend Demichelis bracht na een klein half uur met een eigen doelpunt de Fransen op voorsprong.

Na de rust speelde Bayern aanzienlijk beter dan in het eerste bedrijf. Vooral de linkerflank met Philip Lahm en de van een blessure teruggekeerde Franck Ribéry zorgde voor dreiging van Duitse zijde. De Braziliaan Zé Roberto bracht de Zuid-Duitsers uiteindelijk met een rake kopbal verdiend op gelijke hoogte.

UEFA-cup

Een Europees niveau lager wist Hertha BSC als eerste Duitse vereniging de groepsfase van de UEFA-cup te bereiken, maar indrukwekkend was het allerminst. De Berlijners kwamen in Dublin niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen de Ierse amateurs van Saint Patrick Athletic. Twee weken dwong de Bundesligaclub in het eigen Olympiastadion de Ieren met twee doelpunten in de slotfase op de knieën.

Vanavond treden de andere Duitse deelnemers aan de UEFA-cup aan. Het HSV van trainer Martin Jol moet in Roemenië afrekenen met Unirea Urziceni, na in Hamburg 0-0 gelijk te hebben gespeeld. Ook VfL Wolfsburg is in Roemenië om een 1-0 voorsprong tegen Rapid Boekarest te verdedigen.

VfB Stuttgart neemt het in eigen huis op tegen Cherno More Varna. De Bulgaren moeten in het Gottlieb Daimlerstadion de met 1-2 verloren thuiswedstrijd zien goed te maken.

Een kleine 450 kilometer noordelijker ontmoet Schalke 04 in Gelsenkirchen het Cypriotische Apoel Nicosia. Aangezien de koningsblauwen de heenwedstrijd met 1-4 wonnen, moet het wel heel raar lopen wil het team van trainer Fred Rutten niet doordringen naar de groepsfase.

Borussia Dortmund tenslotte heeft vanavond tegen Udinese Calcio een waar wonder nodig om een voortijdige Europese uitschakeling te voorkomen. De Duitse kampioen van 2002 moet in Noord-Italië een 2-0 achterstand weg werken.