'Duitse clubs moeten politie-inzet betalen'
Nieuws

Achtergrond - 11 augustus 2008

(11 augustus 2008) Duitse clubs moeten voortaan zelf opdraaien voor de politiekosten rondom voetbalwedstrijden. Dat eist de Duitse politievakbond. Aan de bestrijding van voetbalgeweld is de overheid jaarlijks 50 miljoen euro kwijt.

Afbeelding: Lembagg, www.flickr.com“50 miljoen: zoveel kost de inzet van agenten ieder seizoen – geld dat tot nu toe steeds door de belastingbetaler op moest worden gebracht om jonge miljonairs in korte broeken te beschermen”, zegt Rainer Wendt, baas van de Deutsche Polizeigewerkschaft (DPolG) in Bild.

De Duitse politie was over het seizoen 2006/2007 975 duizend arbeidsuren kwijt aan de Bundesliga. 71 agenten raakten bij wedstrijden gewond en ruim vierduizend keer werden supporters strafrechtelijk vervolgd.

Bij een bekerwedstrijd tussen Energie Cottbus en de amateurclub TeBe Berlin kwam het afgelopen weekeinde nog tot ongeregeldheden. Vijftien politieagenten liepen verwondingen op tijdens de wedstrijd toen ze probeerden te verhinderen dat supporters van beide clubs met elkaar op de vuist gingen.

De Bundesliga en de Duitse politiek hebben nog niet gereageerd op het plan van de politievakbond. In Nederland speelt de discussie over de politie-inzet bij voetbalwedstrijden al jaren.

In maart trok minister ter Horst van Binnenlandse Zaken nog een wetsvoorstel in dat Nederlandse clubs aansprakelijk had moeten maken voor de politiekosten. De minister zei van mening te zijn dat de handhaving van de openbare orde een overheidstaak is en dat de kosten die daaraan verbonden zijn door de overheid moeten worden gedragen.

Heute/Bild

Afbeelding:

Lembagg, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger