Kort nieuws 30 jaar na de Muur

Rapport: Oost-Duitsers sterk ondervertegenwoordigd in topfuncties

Kort nieuws - 8 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Dertig jaar na de Duitse eenwording zijn Oost-Duitsers nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in de top van de maatschappij en het bedrijfsleven. Tot die conclusie komt de regeringscommissie die de stand van de Duitse eenheid heeft onderzocht. 

Lees meer

Dossiers Oost-Duitse geheime dienst in andere handen

Kort nieuws - 19 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het archief van de geheime dienst van de voormalige DDR is voor een groot deel bewaard en in te zien. Deze Stasi-archieven, nu nog in beheer bij een speciale overheidsinstantie, moeten onderdeel worden van het Bundesarchiv, heeft de Bondsdag vandaag besloten.

Lees meer

Geen spektakel op Dag van de Duitse Eenheid

Kort nieuws - 5 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland heeft zaterdag 3 oktober de Dag van de Duitse eenheid gevierd. 3 oktober is een officiële feestdag in Duitsland, al is er van een uitbundig volksfeest geen sprake. Bondspresident Steinmeier sprak de burgers toe via de televisie en pleitte voor een monument voor de vreedzame revolutie.

Lees meer

Studie 30 jaar eenheid: Oost-Duitsers en migranten voelen zich tweederangs

Kort nieuws - 8 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Dertig jaar na de Duitse hereniging heeft de Bertelsmann Stiftung inwoners uit de hele Bundesrepublik gevraagd naar hun denkbeelden over de nieuwe maatschappij die in 1990 is ontstaan en hun positie daarin. Daarin blijken overeenkomsten tussen Oost-Duitsers en migranten.

Lees meer

Bondsdag herdenkt de val van de Muur

Kort nieuws - 8 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Duitse parlement heeft vrijdagmiddag de val van de Berlijnse Muur 30 jaar geleden herdacht. De bondsdagleden hebben eer betoond aan de Oost-Duitsers die de straat opgingen om te demonstreren. 

Lees meer

30 jaar na de Muur willen mensen nog steeds hun Stasi-dossier inzien

Kort nieuws - 4 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Ook 30 jaar na de val van de Muur is het aantal aanvragen voor inzage in de Stasi-dossiers groot. Daarin kunnen mensen nagaan hoe de Oost-Duitse geheime dienst hen in de gaten hield.

Lees meer

Eenwording in cijfers: verschillen Oost-West worden langzaam kleiner

Kort nieuws - 30 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Over de vraag of Oost- en West-Duitsland naar elkaar zijn gegroeid, zijn Oost- en West-Duitsers 30 jaar na de val van de Muur sceptisch. De verschillen in bijvoorbeeld werkloosheid en inkomen zijn nog steeds groot. Maar langzaam groeien beide delen toch naar elkaar toe. Dat blijkt uit cijfers die nieuwssite Tagesschau op een rij heeft gezet.

Lees meer

Steinmeier wil meer erkenning voor ervaringen Oost-Duitsers

Kort nieuws - 17 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
President Steinmeier wil meer begrip voor de ervaringen van Oost-Duitsers van de afgelopen 30 jaar, sinds de val van de Muur. Dat zei hij maandag tijdens een debat in Berlijn over Oost- en West-Duitsland.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger